Hramul bisericii „Vovidenia“ din Galaţi: Maica Domnului – izvor de mângâiere

Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Vovidenia“ din Galaţi

Bucuria revederii cuiva drag ne înduioşează de fiecare dată. Cu atât mai mult suntem mişcaţi sufleteşte, atunci când ne reîntâlnim cu cea care a făcut posibilă venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe pământ, o tânără Fecioară, de doar 15 ani, pe nume Maria, căreia noi îi aducem preacinstire, numindu‑o Maica Domnului.

La fel au trăit şi credincioşii Parohiei Vovidenia din Galaţi, care, la 21 noiembrie, au serbat hramul bisericii, cinstindu‑o prin rugăciune şi milostenie, după cum ne învaţă Însuşi Mântuitorul: Învăţaţi‑vă de la Mine,  sunt blând şi smerit cu inima (Matei, XI, 29).

În însăşi ziua de prăznuire, am avut bucuria ca Sfânta Liturghie să fie săvârşită de un sobor de 9 preoţi şi 3 diaconi, având în mijloc pe Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a rostit şi un cuvânt de învăţătură, subliniind importanţa cunoaşterii Sfintei Scripturi, în ceea ce o priveşte pe ocrotitoarea spirituală a bisericii noastre, precum şi a tuturor credincioşilor de pretutindeni.

Elevii Liceului de Arte Dimitrie Cuclin ne‑au încântat ca în fiecare an: cei mai mari au intonat pricesne întru preacinstirea Maicii Domnului, Troparul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, al Sfântului Apostol Andrei, rugăciunea Domnească Tatăl Nostru, încheind cu un îndemn al psalmistului David: Miluieşte‑mă, Dumnezeule… Cei mici, elevi ai clasei a V‑a, au pictat pentru prima dată icoane, sub îndrumarea domnişoarei Laura Popov, profesor de Arte plastice.

Parohia le‑a pregătit daruri ce le‑au fost înmânate alături de diplome de participare, de către Părintele Arhiepiscop Casian.

La Sfânta Liturghie au participat mulţi binecredincioşi, enoriaşi ai parohiei şi nu numai, veniţi din tot oraşul. A devenit o tradiţie ca persoanele hipoacuzice să ia parte la slujbă, iar diaconul Constantin Căuş să le transpună cuvintele Sfintei Liturghii în limbaj mimico‑gestual. Credincioşilor prezenţi în număr mare la hram, ca de obicei, după rugăciunea în comun din biserică, li s‑au distribuit patru sute de pachete, bucurându‑se de prima dezlegare la peşte din postul Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preacinstirea Maicii Domnului, care de tânără fecioară a fost închinată Bisericii, a început din ajunul sărbătorii, când, un sobor de 25  de preoţi au săvârşit slujba Vecerniei cu Litia.

Fiecare parohie se străduieşte să aducă cuvântul lui Dumnezeu în sufletele credincioşilor, ţinând cont de specificul fiecăreia în parte. Astfel şi Parohia noastră se îngrijeşte să transmită dragostea cu care Dumnezeu ne înconjoară. Urmând îndemnul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca anul 2017 să fie Anul omagial al icoanei, iconarilor şi pictorilor bisericeşti, am derulat Programul Patriarhal Hristos împărtăşit copiilor, la care au luat parte mai mulţi elevi, coordonaţi de prof. Laura Popov, reuşind să aştearnă pe hârtie chipul Maicii Domnului, al Sfinţilor şi, spre surpriza şi încântarea noastră, frânturi din interiorul sau exteriorul bisericii al cărei hram l‑am sărbătorit.

Astfel, ne străduim şi noi să o cinstim pe Maica Domnului, aşa cum se cuvine, mulţumindu‑i pentru toată mijlocirea rugăciunilor noastre înaintea Iubitorului de oameni, Bunul Dumnezeu!

Pr. Gabriel Ioan Pelin