Un an de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie

SBU_7256_renamed_14541
27 septembrie 2010: Sărbătoare la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Împlinirea unui an de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos în rang de Arhiepiscopie a fost marcată prin ample manifestări pastoral-liturgice. La Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop  Casian a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Te-Deumului, înconjurat de preoţi, personalităţi şi credincioşi din întreaga eparhie.

În preziua sărbătorii, duminică, 26 septembrie a.c., a fost săvârşită slujba de Priveghere, la care au fost prezenţi numeroşi credincioşi gălăţeni. Cu această ocazie au fost aduse spre închinare, în baldachinul de pe esplanada catedralei, sfintele moaşte ale Sf. Ap. Andrei. Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Atanasie – Patriarhul Constantinopolului, Sf. Nectarie Taumaturgul şi Sf. Cuv. Ioan Casian, aflate în patrimoniul  spiritual al Catedralei din Galaţi.

Sărbătoarea propriu-zisă a con-tinuat a doua zi prin Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori (peste 200) din administraţia eparhială, membri ai Consiliului Eparhial, ppcc. părinţi protoierei, precum şi alţi clerici din Eparhie, fiind invitaţi să co-liturghisească în această zi în chip cu totul special preoţii slujitori din cadrul spitalelor, penitenciarelor, unităţilor militare, din satele sărace, precum şi cei care au iniţiat şi administrează aşezăminte cu caracter social-filantropic: grădiniţe, cabinete medicale, cantine sociale etc, într-o „simfonie” a lucrărilor pastorale, administrative şi filantropice din eparhie închinată Arhiereului veşnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, de la care vine „toată darea cea bună”.

De asemenea, au fost prezenţi membrii Adunării eparhiale a Dunării de Jos şi reprezentanţii autorităţilor locale civile şi militare din cele două judeţe – Galaţi şi Brăila.

Comuniune şi mulţumire

SBU_7156_renamed_22904După slujba Sfintei Liturghii, a fost săvârşită slujba de Te-Deum, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române prin Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrii Sfântului Sinod, precum şi asupra Bisericii locale de la Dunărea de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a clerului şi dreptcredincioşilor din această parte de ţară. Cu acest prilej a fost săvârşită slujba de hirotesie a noului Mare Eclesiarh al Catedralei din Galaţi, pcuv. Protos. Antonie Ispas, precum şi de acordare a rangului de iconom stavrofor pentru şapte dintre cei mai harnici preoţi din eparhie.

În cuvântul său, chiriarhul Dunării de Jos a subliniat că actul de ridicare a Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie, din data de 27 septembrie 2009, „În Biserica noastră există eparhii cu o dăinuire multiseculară, care încă nu s-au bucurat deplin de aprecierea vechimii prin ridicarea lor în ranguri bisericeşti superioare, dar toate eparhiile cu continuitate în timp îndelungat la propăşirea vieţii bisericeşti ortodoxe şi a poporului nostru.”.

De asemenea Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participarea la acest eveniment, moment de referinţă pentru istoria Eparhiei de la Dunărea de Jos, care coincide cu prăznuirea unuia dintre cei mai învăţaţi ierarhi din Ţara Românească – Sf. Antim Ivireanul, ctitor de limbă românească, subliniind şi importanţa unităţii şi a solidarităţii dintre preoţi şi credincioşi în aceste vremuri de criză economică, dar mai ales spirituală.

Câteva date istorice

SBU_6945_renamed_16810Arhiepiscopia Dunării de Jos – înfiinţată iniţial ca Episcopie la 17 noiembrie 1864, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sediul la Ismail, apoi, din anul 1879, cu sediul la Galaţi, unde există şi în prezent – este continuatoarea istoricei Mitropolii a Proilaviei (1580-1828) cu activitate în Raiaua Brăilei, care se extindea până în Basarabia şi Ucraina şi care ocupa locul 55 între eparhiile Patriarhiei Ecumenice, dar care, din cauza istoriei zbuciumate din perioada războaielor ruso-turce şi a evenimentelor politico-istorice din epocă, a fost desfiinţată la 7 iulie 1828.

În 27 septembrie 2009, evenimen-tul istoric al înălţării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie s-a săvârşit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La eveniment a participat şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului din Biserica Ortodoxă a Greciei. Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscută tuturor clericilor şi credincioşilor de pe cuprinsul Patriarhiei Române înălţarea la rangul de arhiepiscopie a Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura de „Arhiepiscopia Dunării de Jos”, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop, care va purta titulatura ,,Înaltpreasfinţitul Pă-rinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos”.

Acest moment de rugăciune şi de mulţumire aduse lui Dumnezeu se înscrie în viaţa şi istoria Eparhiei Dunării de Jos, unde ierarhul, slujitorii, cinul monahal, şcolile teologice, centrele sociale şi poporul dreptmăritor aduc mărturia cea bună a fidelităţii faţă de vocaţia slujitoare  a Bisericii Ortodoxe Române, spre binele şi propăşirea spirituală a poporului român dreptcredincios.

Diac. Marian Pătraşcu