Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în municipiul Tecuci

Sărbătoarea Sfintei Învieri aduce pentru cre­dincioşii din Protoieria Tecuci, an după an, încă o mare bucurie duhovnicească: prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de grijă al creştinilor din zona Tecuci.

În acest an, programul des­fă­şurat, cu binecuvântarea Înalt­prea­sfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a căutat să aducă bucurie, speranţă şi iubire, pentru toţi semenii, indiferent de vârstă, profesie, stare socială.

Icoana dragostei şi a milostivirii lui Dumnezeu

Sfânta Liturghie arhierească

Sâmbătă, 22 aprilie, parohia „Sfântul Gheorghe“ a oferit tuturor copiilor internaţi la Spitalul de copii din localitate, pijamale şi papuci de sală, precum şi hrană caldă. Copiii cu dizabilităţi, asistaţi la Centrul Salvaţi copii, au primit articole medicale de uz zilnic.

În aceeaşi zi, parohia „Sfântul Gheorghe“ a pregătit 400 de pachete cu alimente pentru persoanele fără posibilităţi materiale. La ora 16.00, la Catedrala „Sfântul Gheorghe“ a avut loc slujba de mulţumire la împlinirea a 50 de ani de împreună‑vieţuire pentru 79 de familii din municipiul Tecuci. Toate familiile au primit în dar icoana Sfântului Gheorghe.

Liturghie arhierească la Catedrala din Tecuci

Prăznuirea din ziua de 23 aprilie a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a avut în centrul ei pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi a slujit Sfânta Liturghie arhierească. La momentul cuvenit, credincioşii, copii şi adulţi au primit Sfânta Împărtăşanie.

După Sfânta Liturghie prea cucernicul preot pensionar Dumitru Turcu a primit hirotesia întru iconom stavrofor, iar 41 de elevi olimpici la diverse discipline, de la liceele din Tecuci, au primit din partea Chiriarhului Dunării de Jos diplome, pachete cu cărţi şi premii în bani.

Moment solemn dedicat savantului Alexandru Mironesc

Domnul Cătălin Hurdubaie, primarul Municipiului Tecuci, a dat citire Hotărârii Consiliului local prin care s‑a decernat, postmortem, titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Tecuci“ distinsului fiul al zonei, savantul Alexandru Mironescu, distincţia fiind oferită Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.

Programul a continuat la Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci, unde protoieria Tecuci şi Muzeul au organizat o expoziţie de icoane bizantine, adunând  laolaltă de la cele mai vechi şi reprezentative icoane din zonă, până la cele mai proaspete icoane, realizate de iconarii premiaţi la concursul din 19 aprilie curent. La expoziţie au fost prezenţi pictorii bisericeşti în exerciţiu din zona Tecuci: Petre Tulei, Paraschiv Costea, Gheorghe Pătraşcu, Dan Mateescu.

Manifestări cultural‑spirituale

Între manifestările cultural‑spirituale, desfăşurate în acest an la Tecuci, de referinţă rămâne Colocviul ştiinţific Alexandru Mironescu, savant şi isihast, desfăşurat vineri, 11 aprilie, în  cadrul Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Întâlnirea a fost prezidată de delegaţia chiriarhală formată din prea cucernicii pr. Lucian Petroaia, vicar administrativ şi pr. Gelu Aron, consilier administrativ bisericesc.

În contextul manifestării, părintele Lucian Petroaia a prezentat mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, care a pus în evidenţă personalitatea lui Alexandru Mironescu, savant în ştiinţe exacte, mare om de cultură, dar şi un bun creştin cu profundă căutare mistică şi împlinire duhovnicească, personală.

Eveniment cultural la Muzeul din Tecuci

Statura de mărturisitor şi apostol creştin a savantului Alexandru Mironescu a fost adusă în inimile celor prezenţi şi prin portretele făcute de distinşii invitaţi: conf. univ. dr. George Enache şi prof. dr. Marius Vasileanu din Bucureşti. Oaspeţii au subliniat statura profesională şi morală a celui evocat, suferinţele sale pentru credinţa ortodoxă, dar şi implicarea sa în mişcarea „Rugul aprins“, asociaţie care o vreme şi‑a desfăşurat întâlnirile în casa din Bucureşti a lui Alexandru Mironescu, acesta fiind unul dintre capetele de acuzare, pentru care a şi fost închis în temniţele comuniste şi condamnat, alături de fiul său ‑ Șerban.

De asemenea, în ziua hramului, după Liturghia arhierească, din iniţiativa şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, profesorul univ. dr. Virgil Nistru Țigănuş  a susţinut o comunicare despre personalitatea şi preocupările literere ale savantului Alexandru Mironescu, accentuând acurateţea credinţei sale, pusă în valoare în viaţa sa şi în creaţia sa.

În cuvântul său, Înaltprea­sfinţitului Părinte Casian a spus despre cel evocat: „Cu smerenie, cu multă bunăcuviinţă şi, mai ales, cu recunoştinţă încercăm a‑l aduce în prezentul nostru creştinesc, social şi secularizant, mai întâi aici, în locul obârşiei sale pământeşti, la Tecuci. Evocarea sa este, sperăm, un fragment de «Rug aprins», «lumină din Lumina Învierii Domnului», «făclier» şi «apostol», fiindu‑ne însuşi Alexandru Mironescu, nu invitatul de onoare, ci «gazda» generoasă, bună şi iubitoare de Dumnezeu, de Biserică, de Ţară şi de neamul nostru creştinesc şi românesc!“

Pr. Gheorghe Joghiu