Acreditare pentru Muzeul Eparhial

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

Muzeul, Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cu sediul în localitatea Galaţi, ce aparţine Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost acreditat în  21 noiembrie 2016, de Ministrul Culturii, prin Ordinul nr. 3958. Acest pas este o recunoaştere a rezultatelor remarcabile obţinute de instituţia de cultură a Centrului Eparhial, în scurtul timp care a trecut de la deschiderea oficială din 27 noiembrie 2014, zi când a fost sfinţită capela „Întâmpinarea Domnului“ de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În acest timp, cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Muzeul Eparhial a funcţionat ca o adevărată instituţie de cultură şi spiritualitate creştină, în baza unui aviz prealabil (din 8 decembrie 2014), dat de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din  România. Pe lângă formalităţile administrative privind depunerea do­cumentaţiei de acreditare, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 2057/2007, privind aprobarea Criteriilor şi normelor de acreditare a muzeelor şi a colecţiilor publice, acordată de ministerul de resort, Muzeul Eparhial s‑a identificat cu o serie de manifestări unice în peisajul cultural‑spiritual de la Dunărea de Jos şi din ţară.

 30.000 de vizitatori în primii doi ani, în medie, 15.000 pe an

De la inaugurarea oficială, Muzeul Arhiepiscopiei Dunării de Jos a organizat peste 100 de evenimente cultural‑spirituale, la care au luat parte peste 30.000 de persoane care au participat la expoziţiile permanente, dar şi la cele 29 de expoziţii temporare. Recordul de vizitatori a fost înregistrat în „Noaptea muzeelor“, când ‑ pe parcursul a cinci ore (între orele 18.00‑01.00 noaptea) ‑ au vizitat Muzeul Eparhial, 5.551 de iubitori de cultură şi spiritualitate creştină. Tot un record al vizitatorilor a fost şi în săptămâna 18‑22 februarie 2016, când în cadrul proiectului „Școala altfel“, au păşit în sălile Muzeului nostru 1.100 şcolari, tineri şi profesori.

Între cele mai importante manifestări „itinerante“, organizate de  instituţia de cultură creştină sunt cele legate de comemorarea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, intitulată, „Brâncoveanu 300 ‑ Tradiţia continuă“, organizată  în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România şi Muzeul Brăilei „Carol I“; cea dedicată Anului comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul şi tiparului bisericesc şi cea de recunoştinţă faţă de Ctitorul Muzeului Eparhial ‑ Episcopul Partenie Clinceni.

La îndemâna vizitatorului au fost expoziţiile temporare de icoană bizantină, manifestări organizate cu regularitate în Duminica Ortodoxiei, la marile sărbători creştine de peste an ‑  Învierea Domnului, Naşterea Domnului, Săr­bătoarea Sfântului Apostol An­- ­­drei şi altele… Pe această temă, mai reţinem expoziţia „Culorile Ortodoxiei“, organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Polonia la Bucureşti.

O altă gamă de manifestări vizează conservarea patrimoniului cultural‑spiritual de la Dunărea de Jos, şi nu numai, ocazie cu care a fost scoasă la lumină, între alte exponate vechi, şi cea mai veche icoană a Muzeului Eparhial (din cele aproximativ patru sute de icoane vechi) cea a Sfântului Arhanghel Mihail, datată 1711. Aici se înscrie şi expoziţia de carte veche aflată în patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, sub genericul ‑ „Îndreptarea Legii, Târgovişte, 1652“. Adăugăm „Metoda Iordăchescu de translare a monumentelor şi clădirilor“, realizată în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I“. Importante sunt şi acţiunile privind conservarea şi punerea în valoare a tradiţiilor şi obiceiurilor de la Dunărea de Jos, care s‑au concretizat în expoziţii sub genericul: În prag de sărbătoare“, pregătită de etnograful Paul Buţa, sau cea privind conservarea „Costumului  popular din zona Suceveni, judeţul Galaţi“, organizată în colaborare cu Centrul Cultural Dunărea de Jos ‑ Galaţi.

Pe aceleaşi coordonate se înscriu şi manifestările organizate în memoria artistului plastic gă­lăţean Sergiu Dumitrescu, la sala care‑i poartă numele, unde talentaţi colegi de breaslă au expus un itinerariu de sculptură, susţinut de lucrările lui Panait Chifu, expoziţia de tapiserie a artistei Cela Neamţu sau  „Grădina cu îngeri“ pregătită de distinsa  Silvia Radu. Aceste manifestări au fost organizate în parteneriat cu Muzeul de Artă Vizuală Galaţi. Zilele Internaţionale ale Patri­moniului au fost evidenţiate prin expoziţia „De la meşteşug la industrie“, în colaborare cu Aso­ciaţia Tinerii şi Viitorul. Mai reţinem: „40 de ani de restaurare ‑ Muzeul Bucovinei“ şi „memorialul“ grafic „Titanic“, oferit de caricaturistul Florian Doru Crihană.

Atelierele „copilărie şi bucurie“

Sub genericul „Copilărie şi bucurie“, Muzeul Eparhial a oferit, în parteneriat cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor ‑ Bucureşti, un itinerariu al istoriei confecţionării jucăriilor. De asemenea, Atelierul de creaţie „Copilărie şi bucurie“ este o permanenţă a activităţii Muzeului Eparhial şi se adresează tinerilor‑iconari din Arhiepiscopia Dunării de Jos. Se urmăreşte însuşirea tehnicii de pictură şi de restaurare a icoanei bizantine activitate care ‑ periodic ‑ adună laolaltă, specialiştii Muzeului Eparhial şi tinerii de la clasa de Patrimoniu a Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, precum  şi elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi. „Biserica prin ochii copilului“,  „Comunicare prin culoare“, „Vara fluturilor voluntari“, „Arta din tranşee. Fenomenul Trench Art“ sunt doar alte câteva iniţiative care, în perioada de referinţă, au adunat preşcolari, şcolari şi liceeni‑voluntari în cadrul unor ateliere pentru deprinderea vechilor meşteşuguri de confecţionare a unor obiecte de manufactură, de la mărţişor şi până la podoabele de împodobit bradul de Crăciun.

De asemenea, comunicarea prin muzică este un alt vector educaţional, iar în acest sens reţinem concertele din grădina de vară a vechiului Palatul Episcopal:  „Credinţă, cânt şi tradiţii strămoşesti“, unde a fost invitat horitorul Grigore Leşe; „Unicorn ‑ o călătorie în istoria noastră“, susţinută de formaţiile „Anton Pann“, Cvartetul „Voces“, Arii celebre ‑ corul şi orchestra Teatrului Muzical, „Kalofonis“,

Acestea sunt doar câteva dintre ofertele culturale oferite de tânărul Muzeu Eparhial de la Galaţi care abia a împlinit doi ani de activitate. Prin tot ce facem încercăm să ţinem pasul cu instituţiile de profil din ţară care numără zeci de ani de activitate. Pe această cale, mulţumim, în primul rând, pentru grija şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pă­rinte Casian, Arhiepiscopul Du­nării de Jos, care veghează per­manent această instituţie de referinţă nu numai la Dunărea de Jos, ci în întreg spaţiul cultural‑spiritual din ţara noastră.

Pr. Cosmin Ilie, directorul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii

Creştine de la Dunărea de Jos,

Maria Stanciu