Prăznuirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic

Venerarea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae
Venerarea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae

În cadrul creat de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh  Daniel, a anului 2010 drept An omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei românești, în perioada 16-22 mai a.c., în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au derulat multiple manifestări liturgice, misionare și catehetice dedicate prăznuirii Sfinților Părinți de la Sinoadele I și II Ecumenic (16 și respectiv 22 mai), precum și Sfinților Împărați Constantin și Elena (21 mai).

Astfel, în data de 16 mai 2010, la Duminica a VII-a după Sfintele Paști, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian, în toate bisericile din eparhie au fost rostite predici și cateheze privind importanța Sinodului I Ecumenic de la Niceea în cristalizarea credinței ortodoxe, precum și rolul Crezului ortodox în cultul Bisericii și în viața spirituală a credincioşilor. De asemenea, în special la bisericile aflate sub ocrotirea Sf. Nicolae, Sf. Spiridon, Sf. Alexandru, Sf. Împărați Constantin și Elena, au fost organizate procesiuni cu icoanele acestor sfinți, a fost săvârșită slujba acatistului, iar elevii participanți la programul „Hristos împărtășit copiilor” au susținut  programe dedicate Crezului ortodox și Sfinților Părinți ce au contribuit la formularea sa.

Tot în data de 16 mai a.c., la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, credincioșii prezenți au avut bucuria de a se putea închina la racla cu părticele din moaștele Sfântului Nicolae, ierarh care a luat parte la lucrările Sinodului de la Niceea și care, așa cum bine se cunoaște, l-a înfruntat pe ereticul Arie, cel ce nega dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos.

În aceeaşi zi, la parohiile „Sf. Spiridon” și „Sf. Nicolae” din municipiul Galați, preoții au săvârșit slujba acatistului înaintea icoanelor acestor sfinți și numeroșii credincioși prezenți la slujbe s-au închinat și au adus cinstire după cuviință celor doi ierarhi, apărători ai ortodoxiei credinței.

Pr. Gelu Aron