Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei

Vizita canonică
a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel
în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei

În perioada 16-21 aprilie 2010, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române a efectuat o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.

Vizita a avut ca principale obiective punerea pietrei de temelie pentru Catedrala Episcopală din Madrid şi participarea la mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai statului spaniol, pentru reglementarea raporturilor cu credincioşii români aflaţi acolo şi definitivarea statutului eparhiei Bisericii Ortodoxe Române din Spania.

Parohia Preafanta Fecioara Maria Te deum de primire
Slujba Te-Deum-ului în biserica ,,Preasfânta Fecioară Maria” din Madrid

Întâmpinarea Preafericitului Părinte Patriarh

Pe aeroportul din Madrid, delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinată vineri, 16 aprilie, de Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei şi doamna ambasador Maria Ligor. Primirea oficială a avut loc la parohia „Preasfânta Fecioară Maria” din Madrid, una dintre cele mai vechi din Spania, ce împlineşte anul acesta 30 de ani de activitate misionară în Regatul Spaniei. Aici a avut loc o slujbă de Te Deum, la sfârşitul căreia, Patriarhul României a rostit un mesaj de binecuvântare pentru toţi românii care se află în Episcopia Spaniei şi Portugaliei. Sute de români din cele peste 70 de parohii din Spania şi Portugalia au venit cu flori în mâini, pentru a-şi întâmpina Întâistătătorul.

rugaciune piatra de temelie
Punerea pietrei de temelie pentru Catedrala Episcopală din Madrid

Vizită la parohiile româneşti

Cea de-a doua zi a vizitei canonice în Spania a început cu o întrevedere la Catedrala ortodoxă greacă din Madrid. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat de ÎPS Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei şi Portugaliei. Patriarhul României a mulţumit acestuia pentru primirea frăţească şi a transmis Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, mulţumiri şi expresia dragostei frăţeşti faţă de Sanctitatea Sa.

După săvârşirea unui Te-Deum, a avut loc o întrevedere a celor două delegaţii, în cadrul căreia s-au discutat unele proiecte comune de colaborare pentru misiunea ortodoxă desfăşurată în Regatul Spaniei.

Contreras, Secretar de stat pt culte al guv Spaniei
Întâlnirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu dl Jose Contreras, Secretar de stat pentru culte din Guvernul Spaniei

După aceasta, delegaţia Patriarhiei Române a vizitat parohia „Sfântul Mucenic Gheorghe” din Alcalá de Henares, unde a fost întâmpinată de un număr mare de credincioşi, în frunte cu primarul localităţii, Bartolomé González. La această parohie, sfintele slujbe sunt săvârşite, până va fi zidită biserica, într-o capelă pusă la dispoziţie de Episcopia Catolică din Alcala de Henares. Preafericitul Părinte Patriarh a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa familiei creştine şi a îndemnat la păstrarea credinţei strămoşeşti. În aceeaşi zi, au fost vizitate parohiile „Sfântul Ierarh Nectarie” din Coslada şi „Sfântul Apostol Andrei” din Arganda del Rey.

EBM_0456
Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la parohia ,,Sf. Nectarie”- Coslada

Sfinţirea locului pentru Catedrala Episcopală din Madrid

Duminică, 18 aprilie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală Episcopală din Madrid şi a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord şi PS Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. Din sobor a făcut parte şi ÎPS Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei şi Portugaliei. La eveniment au participat, ca reprezentanţi ai statului spaniol, doamna Esperanza Aghire, preşedintele comunităţii din Madrid, şi domnul Jose Contreras, directorul însărcinat cu afacerile religioase din cadrul Ministerului Justiţiei.

Catedrala Episcopală din Madrid va fi un reper duhovnicesc pentru toţi creştinii ortodocşi din Spania şi va purta hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserică.”

Noua Catedrală va fi construită după modelul Bisericii domneşti din Curtea de Argeş, cu excepţia faptului că trei dintre turle, cea principală şi altele două din faţă, vor fi asemănătoare turlelor Catedralei Patriarhale din Bucureşti. Acestea vor fi ca nişte elemente de legătură între Catedrala episcopală de la Madrid şi Catedrala patriarhală, pentru ca românii care vin să se roage în noua Catedrală să se simtă mai legaţi de ţara natală şi să nu se simtă dezrădăcinaţi.

Întrevedere cu oficialităţi ale statului spaniol

În cea de-a patra zi a vizitei canonice, luni, 19 aprilie, PF Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ÎPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei şi PS Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale s-au întâlnit la Palatul Justiţiei din Madrid cu Ministrul Justiţiei, Francisco Caamańo Domínguez. În cadrul acestei întâlniri au fost abordate mai multe aspecte legate de recunoaşterea Bisericii Ortodoxe în Spania şi s-au discutat diferite proiecte comune de sprijinire şi susţinere a credincioşilor români aflaţi în Regatul Spaniei. După aceasta, a avut loc o întâlnire cu doamna Esperanza Aghire, preşedintele comunităţii din Madrid. În cadrul acestei întâlniri au fost stabilite proiecte comune de colaborare şi întrajutorare a comunităţilor de români.

Ambasadorii tarilor ortodoxe la Madrid
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel alături de ambasadorii ţărilor ortodoxe acreditaţi în Spania

În seara aceleiaşi zile, Patriarhul României, însoţit de membrii delegaţiei s-a întâlnit cu Don Antonio María Rouco Varela, Arhiepiscopul Madridului şi preşedintele Conferinţei Episcopale Spaniole, la sediul Conferinţei Episcopale din Madrid.

Marţi, 20 aprilie a.c., Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost primit de către Don Braulio Rodríguez Plaza, Arhiepiscop de Toledo şi Primat al Spaniei, în Catedrala Arhiepiscopală din Toledo. După aceasta, a avut loc o vizită pastorală la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Toledo, unde au fost prezenţi Emiliano Garcia Pago – primarul oraşului Toledo, şi Jose Manuel Tofińo – preşedintele guvernului Provinciei de Toledo.

Concluzii ale vizitei

La întoarcerea din Spania, în data de 21 aprilie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat la Catedrala Patriarhală din Bucureşti de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, care, împreună cu soborul de slujitori ai Catedralei a săvârşit o slujbă de Te-Deum. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh s-a aflat şi Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. De asemenea, în Catedrala Patriarhală au fost prezenţi şi membrii Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor şi elevii Seminarului „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti.

La finalul slujbei, Patriarhul României a făcut o scurtă retrospectivă asupra principalelor evenimente la care a luat parte în Spania. Preafericitul Patriarh Daniel a spus că cei aproape 70 de preoţi români din Spania şi Portugalia cu care s-a întâlnit lucrează acolo în condiţii destul de dificile, deoarece, pe lângă lipsa de spaţiu pentru slujbe, ei se confruntă şi cu foarte multe activităţi prozelitiste din partea unor confesiuni religioase.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că trimiterea de misionari români în Episcopia Spaniei şi Portugaliei este o necesitate şi i-a îndemnat pe viitorii clerici să-şi asume şi această lucrare misionară apostolică în ţara în care, după tradiţie, însuşi Sfântul Apostol Pavel a făcut misiune.

Preluare din ediţiile „Ziarul Lumina”, cotidianul Patriarhiei Române