Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost adusă şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos

IMG_0418
4 aprilie 2010: Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală

Pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfânta Lumină de la Biserica Învierii Domnului de la Ierusalim, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române şi în ţara noastră, a fost oferită şi credincioşilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

IMG_0265
Parohiile gălăţene primind, prin ppcc preoţi parohi Sfânta Lumină

Astfel, în seara zilei de 3 aprilie a.c., o delegaţie eparhială condusă de către p. cuv. arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ al Eparhiei, a fost prezentă pe Aeroportul „Henri Coandă”- Otopeni, pentru a primi Sfânta Lumină. Delegaţia a adus în eparhie, într-un felinar special pregătit, Lumina Sfântă, astfel încât, la miezul nopţii, toate parohiile din cuprinsul judeţelor Galaţi şi Brăila au primit darul sfânt.

IMG_0369
Sfintele Paşti 2010

Delegaţia s-a oprit mai întâi în localitatea Însurăţei din judeţul Brăila, unde a fost întâmpinată de către părinţii protoierei din protopopiatele Însurăţei şi Făurei, preoţi şi credincioşi. Apoi, la Catedrala „Naşterea Domnului” din Brăila, Sfânta Lumină a fost oferită parohiilor din oraş, iar părinţii protopopi de Tecuci, Covurlui şi Nicoreşti (jud. Galaţi) au primit Sfânta Lumină pentru preoţii şi credincioşii din protopopiatele lor.

Ultimul popas a fost făcut la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde parohiile gălăţene, precum şi cele din Protopopiatul Târgu Bujor din judeţul Galaţi au primit Sfânta Lumină. Delegaţia a fost întâmpinată de Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a oferit Sfânta Lumină, la miezul nopţii, tuturor credincioşilor prezenţi la slujba Sfintei Învieri:

IMG_5220
Sfânta Liturghie din noaptea Sfintelor Paşti

„Semnul profund al părtăşiei noastre la marea taină a luminii Învierii de la Mormântul Domnului de la Ierusalim constă în însuşi faptul lăuntric al primirii aceleiaşi lumini venite de Sus, aşezate în mâinile slujitorului de pe pământ şi oferite tuturor slujitorilor majorităţii Bisericilor Ortodoxe din lume. Cu câtă rapiditate se propagă această lumină văzută, ea reuşind să străbată mari distanţe, prin grija, evlavia şi aşteptarea smerită a celor credincioşi, pe calea de pe pământ până în mâinile, în sufletele şi în inimile smeriţilor slujitori din cele mai îndepărtate cătune ale Dunării de Jos!

Să aprofundăm, aşadar, mai ales acest aspect al misiunii tainice a luminii lui Hristos de la Ierusalim, în viaţa şi în casele tuturor credincioşilor care, astfel, se unesc văzut şi duhovniceşte şi cu cei de la Ierusalim şi din toată lumea ortodoxă ca într-o unică familie, deasupra căreia luminează Hristos Pantocrator. Cu luminile aprinse în toate sufletele, credincioşii devin astfel biserici ale Învierii.

IMG_0347
Credincioşi la slujba Sfintelor Paşti

Minunea luminii din Ceruri ne va fi totdeauna actualizată în suflete fără mărturisiri raţionale. Ea se arată în minunata bucurie luminoasă prin care dispar întunericul şi faptele sale din viaţa noastră.

Acesta este efectul real al împărtăşirii noastre la lumina lui Hristos care luminează tuturor. Mulţi păstrează Sfânta Lumină tot anul, în biserici şi în case. Dar în suflete?”.

4 04 10 A 2 A INV. LA CAT. ARH. (13)
,,A doua Înviere” la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos constituie un binecuvântat prilej de bucurie duhovnicească, la Praznicul Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos, pentru toţi slujitorii şi credincioşii din această eparhie, dar reprezintă şi un act de comuniune frăţească cu întreaga Patriarhie Română, în Anul Crezului ortodox şi al Autocefaliei româneşti.