Aducerea moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la Galaţi: ,,Călători pe cărările sfinţilor”

27 noiembrie 2013: Procesiune cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la Galaţi
27 noiembrie 2013: Procesiune cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la Galaţi

Sărbătoarea Sfântului Andrei la Dunărea de Jos a început la Galaţi miercuri, 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe calea sfinţilor“.

În faţa Universităţii „Dunărea de Jos“, ÎPS Arhiepiscop Casian, purtând pe braţe racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a întâmpinat delegaţia condusă de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adus spre închinarea credincioşilor gălăţeni racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Alaiul de pelerini întâmpinând sfintele moaşte
Alaiul de pelerini întâmpinând sfintele moaşte

De asemenea, de la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Galaţi a fost purtată în procesiune, către Catedrala arhiepiscopală, copia Icoanei Prodromiţa, iar de la Seminarul Teologic, racla cu părticele din moaştele Sf Apostol Andrei şi ale Sf. Ierarh Nicolae, şi acestea aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La procesiune au participat peste 200 de preoţi din cele două judeţe ale Eparhiei, elevi seminarişti, tineri liceeni şi studenţi teologi, precum şi o mare mulţime de credincioşi.

În catedrală a fost oficiată o slujbă de mulţumire, după care sfintele odoare au fost depuse pe un baldachin amenajat pe esplanada catedralei.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru evenimentul cu totul special care deschide în mod bisericesc şi public, la Galaţi, Sărbătorile Sfântului Apostol Andrei, cel care a fost chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la propovăduire, acum mai bine de două decenii.

Din 1908, Seminarul Teologic din Galaţi, prin înalt decret regal a primit ca ocrotitor ceresc pe Sfântul Apostol Andrei. De la şcoala seminarială a Sfântului Apostol Andrei învăţăm cât este de important să păstrăm mesajul celui pe care Hristos Domnul l-a trimis până la gurile Dunării. El este încreştinătorul poporului român!

Binecuvântarea sfinţilor
Binecuvântarea sfinţilor

Evenimentul de anul acesta are în centrul său venirea moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala patriarhală din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât anul 2013 stă sub semnul ocrotirii Sfinţilor Împăraţi care acum 1700 de ani au dăruit libertate creştinismului pe care s-au construit Europa creştină, crezul ei şi solidaritatea inter-umană de pe continentul nostru.

Să încercăm să transpunem faptele sfinţilor în faptele noastre pentru ca toată lumea să aibă ceea ce numim aici „Pax Andreiana”, pacea Sfântului Andrei şi ajutorul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena!” a spus, după aşezarea sfintelor moaşte spre închinare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală
Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, s-a arătat impresionat de mulţimea de credincioşi prezenţi la pelerinajul „Călători pe calea sfinţilor“ organizat în Galaţi: „Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne face părtaşi la astfel de momente binecuvântate cum este acesta, de a ne închina la moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi de a ne uni duhovniceşte sub ocrotirea Sfinţilor lui Dumnezeu.

Prin puterea Crucii Sfântul Constantin a învins toate vrăjmăşiile din timpul său şi a reuşit să unească pământurile de atunci ale răsăriturilor şi apusurilor şi să le întărească cu puterea Crucii. Iar cu multa lui capacitate, împreună cu slujitorii Bisericii, a dăruit lumii un crez spiritual!” a spus Înaltpreasfinţitul Calinic.

Credincioşii s-au închinat la  moaştele celor trei sfinţi până sâmbătă, 30 noiembrie, la cinstirea Sfântului Apostol Andrei.

Participant