Campanie medicală cu prilejul hramului, la Parohia Pechea IV

P1180544
Servicii medicale gratuite pentru enoriaşi

Parohia Pechea IV şi-a sărbătorit hramul în data de 27 iulie, de ziua Sfântului Pantelimon. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, preotul paroh, împreună cu membrii Consiliului parohial au pregătit mai multe activităţi misionare pentru toate categoriile de credincioşi. Acestea demarează cu cinci zile înainte şi durează până în ziua hramului. Activităţile sunt, totodată, şi liturgice, prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu şi a Vecerniei şi a Sfintei Liturghii de hram.

Întrucât biserica (în construcţie) se află în incinta unui Centru medico-social, s-a considerat potrivită realizarea unei campanii medicale care să conţină servicii gratuite acordate credincioşilor.

Astfel, preotul paroh împreună cu pc. pr. Florin Timofte de la Capela Spitalului Judeţean Galaţi, au elaborat o strategie de atragere a mai multor echipe de voluntari de la centrele medicale private din Galaţi, care să facă posibilă realizarea acţiunii care a fost denumită „Suflet sănătos în trup sănătos”.

În cadrul campaniei, enoriaşii doritori au beneficiat de teste de glicemie, măsurarea tensiunii sau cântărirea greutăţii corporale precum şi de interpretarea acestor date de către un medic generalist în persoana doamnei doctor Carmen Ţarălungă, de la dispensarul din comună, precum şi din partea doamnei doctor Ramona Munteanu, medic care profesează în provincia Cordoba (Spania) şi care pentru câteva zile şi-a oferit sprijinul, în scurta sa prezenţă acasă.

Anul acesta s-au oferit credincioşilor şi consultaţii gratuite, doamna dr. Daniela Cristea de la Spitalul Municipal din Tecuci, specialist pe medicină internă, ocupându-se şi cu realizarea electrocardiogramelor persoanelor care au nevoie.

Voluntarii, care anul acesta sunt prezenţi pentru a treia oară consecutiv, sunt 10 tineri în formare la Şcoala Postliceal Sanitară „Christiana” din Galaţi, coordonaţi de dna profesoară Nina Streşină.

Prin bunăvoinţa Centrului Medical „Sanavita” din Galaţi au fost oferite teste gratuite de osteoporoză, iar persoanele cu probleme de vedere au beneficiat de consultaţii oferite de Centrul de Diagnostic şi Tratament „Lenscontact”- Galaţi.

Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei (ASPOR) a transmis parohiei de la sediul ei din Târgul Mureş material informativ, spre a fi împărţit credincioşilor în timpul campaniei.

Numărul beneficiarilor a fost de aproximativ 250 de persoane care au primit fişe medicale cu care au fost îndemnate să continue procesul de recuperare și de vindecare.

Cu suportul domnului primar al Comunei Pechea, Marin Nicolae şi cu sprijinul Centrului medico-social, prin doamna director dr. Liliana Lăzărescu care a pus la dispoziţie spaţiul necesar desfăşurării evenimentului, campania „Suflet sănătos în trup sănătos” poate fi un exemplu de acţiune care poate reuşi în spaţiul bisericesc în care lipsa resurselor materiale nu devine un obstacol atunci când se investeşte voinţă, credinţă şi multă dragoste faţă de suferinţa aproapelui.

Pr. paroh Cătălin Vătafu, Parohia Pechea IV, Protoieria Covurlui