Înnoirea bisericii din localitatea brăileană Cireşu

Întâmpinarea chiriarhului Dunării de Jos
Întâmpinarea chiriarhului Dunării de Jos

În Duminica a VI-a după slăvitul praznic al Învierii Domnului (20 mai 2012), credincioşii parohiei Cireşu, protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au participat la resfinţirea bisericii parohiale din localitate.

Localitatea Cireşu a luat fiinţă în jurul anilor 1812, pe moşia lui Scarlat Grădişteanu, documentele vremii consemnând-o sub denumirea „Slobozia Cireşu”. Biserica datează din anul 1846, fiind construită de proprietarul Tache Fălcoianu.

În urma deteriorărilor survenite de-a lungul timpului, lăcaşul de cult a fost supus mai multor lucrări de reparaţie. Anul 1995 marchează însă, la iniţiativa şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, începutul unor ample lucrări de reconsolidare, ce au inclus şi schimbarea integrală a acoperişului, retencuirea interioară şi exterioară, confecţionarea unei noi catapetesme din lemn de stejar sculptat, precum şi a mobilierului bisericesc. De asemenea, biserica a fost înveşmântată într-o nouă pictură, realizată în tehnica „fresco“, de către pictorul Ovidiu Seredenciuc.

În acest fel restaurată şi înnoită, biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din parohia Cireşu, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, a fost resfinţită de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Îmbrăcată în haina nouă a sfinţeniei, biserica parohială din Cireşu a fost aşezată şi sub ocrotirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului, sărbătorit în fiecare an la data de 2 mai.

Aspect din timpul sfinţirii
Aspect din timpul sfinţirii

Sfânta Liturghie a fost oficiată în interiorul lăcaşului de cult, iar credincioşii, după tradiţie, s-au putut închina în sfântul altar.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat distincţia bisericească de iconom pc pr. paroh Marius Mocănescu, şi a înmânat o serie de diplome celor care au contribuit la înfrumuseţarea lăcaşului de cult: autorităţi locale şi credincioşi jertfelnici.

Copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, îmbrăcaţi în frumosul şi autenticul port popular, au primit pachete cu fructe şi dulciuri şi daruri de suflet – cărţi de rugăciuni şi iconiţe, iar credincioşii participanţi au fost aşteptaţi şi la tradiţionala agapă creştinească, pregătită de membrii Consiliului şi ai Comitetului parohial.

Reportaj realizat de
pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi comunicare media