Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în municipiul Brăila

IMG_5063
Binecuvântarea credincioşilor brăileni cu agheasmă de la Izvorul Tămăduirii
IMG_5143
Mângâiere pentru cei aflaţi în boală

Praznicul Izvorului Tămăduirii a adunat la biserica cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila zeci de mii de credincioşi brăileni, dar şi din ţară şi chiar din străinătate, pentru a luat parte la sfânta slujbă şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită, izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic din Săptămâna Luminată, închinat Maicii Domnului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la altarul principal al bisericii, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor.

În continuare, chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit rânduiala de sfinţire a apelor izvorului de sub Sfântul Altar al bisericii, după care credincioşii prezenţi au fost stropiţi cu agheasmă şi au primit binecuvântare.

IMG_5108
Lucrări participante la expoziţie

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop  a rostit apoi şi cuvântul de învăţătură pentru clericii şi credincioşii prezenţi la această importantă sărbătoare a oraşului brăilean, arătând că „acest Praznic este o prelungire a Sărbătorilor Sfintelor Paşti, pentru că Maica lui Dumnezeu este «izvor adânc al milei lui Dumnezeu» pentru toţi oamenii şi, în acelaşi timp, este «fântână a vindecărilor noastre» de bolile sufleteşti şi trupeşti.

«Astăzi, toate s-au umplut de lumină» şi de aceea, în toate bisericile ortodoxe din ţară şi din lume, astăzi se săvârşeşte slujba sfinţirii apei. În chip cu totul deosebit însă, unele biserici şi mănăstiri au zi de hram, zi de sărbătoare specială, Izvorul Tămăduirii. Dar mai special, biserica din Brăila a comunităţii româno-elene deţine un tezaur sfânt, o fântână la temelia ei. Această fântână se deschide o dată pe an şi devine din fântână un izvor mult dorit şi vizitat, izvor din care primim agheasma.

IMG_5114
Ouă încondeiate

Spre deosebire de alte biserici, dorul de a lua agheasmă din izvorul de la temelia bisericii a făcut din această zi, una de pelerinaj, la fel ca la sfintele moaşte. Am trecut mai întâi şi am văzut izvorul de răbdare, izvorul de pace şi izvorul de apropiere sufletească stând unul lângă altul. Apreciem foarte mult dorul unit cu răbdarea de a primi chiar de la sursă, de la izvor, darurile lui Dumnezeu, iar primul dar pe care îl cerem astăzi Domnului este acela ca El să fie milostiv faţă de greşelile noastre şi de a ne dărui iertare de păcate, căci prin iertarea de păcate obţinem vindecare, înviere sufletească şi viaţă sănătoasă. În al doilea rând, îi cerem Domnului întărire în credinţă, iar în al treilea rând, îi cerem înmulţirea dragostei între noi şi între toţi fraţii creştini, dar şi faţă de «cei ne urăsc pe noi!». Dar îi cerem lui Dumnezeu şi sănătate pentru noi, pentru cei din familiile noastre şi pentru cei care au mai multă trebuinţă de sănătate, bolnavii din spitate şi din casele lor”.

IMG_5119
Chiriarhul Dunării de Jos alături de corul de tineri de la parohia Viziru de Jos, judeţul Brăila

În prelungirea acestei sărbători, un grup de preoţi au vizitat bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Brăila, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de o parte din preoţii slujitori, a vizitat bolnavii de la Spitalul Judeţean „Sfântul Nicolae“. Aceştia au fost binecuvântaţi şi stropiţi cu agheasmă de ierarhul Dunării de Jos, oferindu-li-se iconiţe şi apă sfinţită din „izvorul tămăduirii“ de la biserica brăileană.

După slujbă, în foaierul Teatrului „Maria Filotti“, aflat în  vecinătatea  sfântului lăcaş, a avut loc vernisarea unei expoziţii pascale de ouă încondeiate şi aranjamente florale. În deschiderea vernisajului, ierarhul Dunării de Jos, credincioşii brăileni şi oficialităţile locale au asistat la un miniconcert de imnuri şi cântece pascale, oferit de corul de copii şi tineri de la parohia Viziru de Jos, coordonaţi de pc. pr. Sică-Bănică Simeon.

Pr. Gabriel Molocea,

Consilier misionar şi comunicare media