Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

17 septembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

22 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

24 septembrie – săvârșește, la invitația Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Slo­boziei și Călărașilor, slujba Sfin­tei Liturghii în sobor de arhierei, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului“ din mu­nicipiul Slobozia și rostește cuvânt de învățătură, cu prilejul sărbătoririi a 30 de ani de la înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

27 septembrieSf. Ierarh Martir Antim Ivireanul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, cu ocazia împlinirii a paisprezece ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie şi a Chiriarhului ei la demnitatea de Arhiepis­cop, hirotonește întru diacon pe teologul Valentin Barbu și rostește cuvânt de învățătură.

29 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de în­vățătură.

30 septembrie – participă, în Catedrala Patriarhală, la slujba Sfintei Liturghii, împreună cu alţi ierarhi membri ai Sfântului Sinod; urmată de slujba de Tedeum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale, în cei șaisprezece ani de slujire patriarhală.

Împreună cu vârsnitnicii din Parohia Smulţi I

1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Sfânta Cruce“ din municipiul Brăila, urmată de Sfânta Liturghie; hirotesește întru iconom stavrofor pe pc. pr. Mihail Dănilă și rostește cuvânt de învăţătură.

2 octombrie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii și săvârșește slujba de Tedeum cu ocazia începerii noului an universitar, rostind cuvânt de învăţătură, în prezenţa cadrelor didactice din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, a studenţilor şi a masteranzilor.

6 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

8 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, hirotonește întru preot pe c. diac. Valentin Barbu pe seama capelei „Sf. Ap. Andrei și Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul“ a Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

12 octombrie – săvârșește, la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din municipiul Galaţi, slujba de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra ostenitorilor acestui spital şi binecuvintează întrega activitate desfăşurată cu multă implicare de cadrele medicale şi angajaţii acestei clinici universitate; săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în biserica „Sf. Cuv. Parascheva“ din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

13 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Împreună cu vârsnitnicii din Parohia Nicopole

14 octombrieSfânta Cuvioasă Parascheva – slu­jeşte, împreună cu ierarhi români și străini, la invitaţia ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Sfânta Liturghie săvârşită cu prilejul prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva – ocrotitoarea Mol­dovei, pe scena special amenajată de lângă Catedra­la Mitropolitană din Iaşi.

15 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, hirotonește întru preot pe c. diac. Cătălin Budur pe seama bisericii cu hramul „Sf. Mare Mc. Gheorghe“, Parohia Tulucești II, Protopopiatul Galați, județul Galați și întru diacon pe teologul Andrei Costea, rostind cuvânt de învăţătură; săvârșește slujba de binecuvântare pentru slujire la noua biserică „Sf. Cuv. Antonie cel Mare și Sf. Sfințit Mucenic Lucian“  din localitatea Șerbeștii Vechi, comuna Șendreni, județul Galați, rostind cuvânt de învățătură; săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia în capela Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi și rostește cuvânt de în­vățărură.

17 octombrie – Trecerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Galați – săvârșește slujba Sfintei Liturghii în capela „Sf. Ap. Andrei și Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul“ a Seminarului Teologic Ortodox din Galaţi, cu ocazia împlinirii a 27 ani de la aducerea moaştelor Sf. Ap. Andrei la Galaţi și rostește cuvânt de învățătură.

20 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

21 octombrie – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Sfântul Arhidiacon Ștefan și Sfântul și Dreptul Lazăr“ din localitatea Nicopole, Protopopiatul Tg. Bujor, județul Galați; conferă pc. paroh Florin Lefter distincția eparhială „Crucea Sf. Ap. Andrei pentru clerici“ și rostește cuvânt de învăţătură.

22 octombrie – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din localitatea Smulți, Protopopiatul Tg. Bujor, județul Galați, urmată de Sf. Liturghie; hirotesește întru iconom stavrofor pe pc. paroh Valentin Avram și îi conferă distincția eparhială „Crucea Sf. Ap. Andrei pentru clerici“, rostind cuvânt de învăţătură.

25 octombrie – participă la slujba de Tedeum în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti,  prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

Împreună cu vârsnitnicii din Parohia Smulţi I

26 octombrieSf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – slujește, împreună cu alţi ierarhi, la Sfânta Liturghie săvârşită la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale din Bucureşti.

27 octombrieSf. Cuv. Dimitrie cel Nou – slujeşte la Sfânta Liturghie săvârşită sub protia  Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, cu ocazia prăznuirii Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

29 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepis­copală, hirotonește întru diacon pe teologul Eugen Cristian Ion şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

5 noiembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, hirotonește întru preot pe c. diac. Eugen Cristian Ion pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Galați și întru diacon pe teologul Ionuț Alexandru Căluian, rostind cuvânt de învăţătură.

6 noiembrie – săvârşeşte, în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din municipiul Tecuci, județul Galați, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din protopopiatele Tecuci și Nicorești, rostind cuvânt de învățătură; binecuvintează sala de conferinţe din cadrul Protoieriei Tecuci, reamenajată şi înfrumuseţată în ultima perioadă de timp; săvârșește, în biserica „Sf. Ilie“ din Galați, slujba înmormântării pr. Ilie Ștefan, rostind cuvânt de învățătură.

7 noiembrie – săvârşeşte, în  Capela Seminarul Teologic din Galați, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din protopopiatul Galați.

8 noiembrieSf. Arhangheli Mihail şi Gavriil – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Galaţi, slujba de pomenire a profesorilor care au predat în această şcoală, adormiţi întru Domnul.

Împreună cu vârsnitnicii din Parohia Smulţi I

9 noiembrie – Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul – săvârşeşte, în biserica „Sfântul Mare Mc. Gheorghe“ localitatea Frumușița, Protopopiatul Tg. Bujor, județul Galați, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din acest protopopiat.

10 noiembrie – săvârşeşte, în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din ora­șul Însurăței, Protopopiatul Însu­răței, județul Brăila, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din acest protopopiat.

11 noiembrie – Sf. Mare Mc. Mina – participă, la slujba Sfintei Liturghii de la biserica „Sf. Mare Mc. Mina“ din municipiul Galați, rostind cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş de închinare.

12 noiembrie – săvârșește slujba de sfințire a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Duminica Sfinților Români“ parohia Brăhășești II, Protopopiatul Nicorești, județul Galați, hirotesește întru iconom stavrofor pe pc. paroh Cătălin Tudose și îi conferă distincția eparhială „Crucea Sf. Ap. Andrei pentru clerici“; conferă distincția „Vrednicia andreiană“ c. diac. Nicolae Sevastre, fiu al satului, ostenitor în cadrul postului de televiziune Trinitas TV al Patriarhiei Române, rostind cuvânt de învăţătură.

13 noiembrieSf. Ioan Gură de Aur – săvârşeşte, în biserica „Nașterea Domnului“ din mun. Brăila, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din acest protopopiat.

14 noiembrie – Sf. Ier. Grigorie Palama – săvârşeşte, în Ca­tedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de protoiereii din cele opt protopopiate ale Eparhiei, cu prilejul întrunirii cântăreţilor bisericeşti din cuprinsul Arhiepis­copiei Dunării de Jos, rostind cuvânt de învățătură.

16 noiembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepis­copală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Împreună cu vârsnitnicii din Parohia Nicopole

19 noiembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

21 noiembrieIntrarea în biserică a Maicii Domnului  săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Vovidenia“ din mun. Galaţi, cu ocazia hramului acesteia și rostește cuvânt de învăţă­tură.

SOCIAL– CULTURALE

8 septembrie – oferă, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului“‑  Cudalbi, ghiozdane şi rechizite şcolare elevilor care provin din familii cu mulţi copii şi cu posibilităţi financiare  reduse.

9 septembrie – oferă ghiozdane şi rechizite şcolare elevilor care provin din familii cu mulţi copii şi cu posibilităţi financiare  reduse din parohia „Sf. Ana“ – Galaţi.

11 septembrie – oferă daruri elevilor de la clasele primare ale Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, cu ocazia începerii noului an școlar.

15 septembrie – participă, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini“ din Galaţi, la întrunirea membrilor Consiliului Național al Rectorilor, rostind cuvânt de binecuvântare.

2 octombrie – participă, în Aula „Alexandru Ioan Cuza“ a Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, la festivitatea de deschidere a cursurilor noului an universitar 2023‑2024 şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

21 octombrie – vizitează șase familii de vârstnici din satul Nicopole, jud. Galați, oferindu‑le pachete de alimente şi câte un metru-cub de lemne pentru sezonul rece; participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos la evenimentul cultural‑artistic „Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient“ .

Împreună cu vârsnitnicii din Parohia Smulţi I

22 octombrie – vizitează șase familii de vârstnici din localitatea Smulți, jud. Galați, oferindu‑le pachete de alimente şi câte un metru-cub de lemne pentru sezonul rece.

8 noiembrie – participă, în „Sala paşilor pierduți“ a Uni­versității „Dunărea de Jos“ din Galați, la Spectacolului intitulat „O toamnă muzicală“, organizat de A.S.C.O.R.- Galați.

11 noiembrie – primește și binecuvintează, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe tinerii participanți la acţiu­nea sportiv‑caritabilă „Crosul an­dreian“.

ADMINISTRATIV– SINODALE

9 octombrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

23 octombrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

25 octombrie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din București, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

1 noiembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

2 noiembrie – vizitează șan­­tierul de la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“, Protopopiatul Covurlui, județul Galați.

Împreună cu vârsnitnicii din Parohia Nicopole

6 noiembrie – prezidează, la sediul Protoieriei Tecuci, conferința pastoral‑misionară de toamnă cu preoții din Protopopiatele Tecuci și Nicorești.

7 noiembrie – prezidează, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi conferința pastoral‑misionară de toamnă cu preoții din Protopopiatul Galați.

9 noiembrie – prezidează, în biserica „Sfântul Mare Mc. Gheor­ghe“ localitatea Frumușița, Pro­topopiatul Tg. Bujor, județul Galați, conferința pastoral‑misionară de toamnă cu preoții din Protopopiatul Tg. Bujor.

10 noiembrie – prezidează, în biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena“ din orașul Însurăței, județul Brăila, conferința pastoral‑misionară de toamnă cu preoții din Protopopiatul In­su­răței.

12 noiembrie – prezidează, în biserica „Nașterea Domnului“ din mun. Brăila conferința pastoral‑misionară de toamnă cu preoții din Protopopiatul Brăila.

14 noiembrie – prezidează, în Catedrala Arhiepiscopală întrunirea cu cântăreţii biseri­ceşti din Arhiepiscopia Du­nării de Jos.

17 noiembrie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat.

20 noiembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial