Duminica Ortodoxiei

IMG_5746În data de 13 martie 2011, la Duminica Ortodoxiei, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au desfăşurat ample manifestări liturgice şi cultural-misionare.

Sărbătoarea a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de către  Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni şi a unui număr impresionant de copii şi tineri.

După Sfânta Liturghie a urmat tradiţionala procesiune cu icoanele, de la Catedrală până la vechiul Palat episcopal, acum gazdă pentru Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi, unde a avut loc un vernisaj de icoane intitulat „2011 Anul Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în iconografie”.

În deschidere, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, au susţinut un scurt concert, care a constat în interpretarea de piese psaltice bizantine, specifice perioadei Triodului.

Programul a continuat cu vernisarea unei impresionate expoziţii de icoane, realizate de tinerii iconari de la „Clubul Copiilor” din Tecuci, „Palatul Copiilor” din Galaţi, „Palatul Copiilor” din Brăila, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi – secţia patrimoniu şi pictură bisericească, Cercul de pictură „Sf. Cuv. Parascheva” din Parohia Lieşti – judeţul Galaţi, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi, Liceul de Artă „Haricleea Darclee” din Brăila, precum şi de studenţii Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Universitatea  „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, ÎPS Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos a oferit 72 de premii şi diplome celor mai merituoşi dintre tinerii iconari.

La eveniment a participat şi Înaltpreacuviosul arhim. Datev Agopian, ales ca Întâistătător al Eparhiei Bisericii Armene din România, care şi-a manifestat admiraţia pentru cadrul exemplar al organizării evenimentului şi, în special, pentru calitatea lucrărilor din expoziţie.

În încheiere, chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea şi rolul icoanelor în biserici şi în casele credincioşilor şi a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în înfrumuseţarea acestei zile.

A consemnat
diac. Marian Pătraşcu