Rugăciunea ca mijloc al vieţii duhovniceşti

Premierea câștigătorilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos a concursului catehetic „Rugăciunea în viața mea“

Concursurile catehetice din cadrul Patriarhie Române au fost de la început un mijloc al înnoiri vieții duhovnicești pe care am încercat s‑o așezăm în viața copiilor din grupul nostru catehetic. Este al III‑lea an consecutiv în care participăm la acest concurs catehetic și, cu timpul, am înțeles tot mai mult realitatea și ajutorul cu care fiecare acțiune ne implică în viața duhovnicească a parohiei.

În cadrul parohiei Radu‑Vodă, proiectul „Rugăciunea în via­ța mea“ a fost o continuitate a pro­iectului de anul trecut, „Biserica ‑ familia românilor de pretutindeni“, unde, ca în fiecare an, am început proiectul cu rugăciune, păstrând pe parcursul întregului concurs rugăciunea ca mijloc de viață duhovnicească. Titlul ales de noi a fost, în fond, planul pe care l‑am ales pentru a organiza acest proiect. Rugăciunea, ca mijloc al vieții duhovnicești în Biserică, acasă, la școală și în societate, ne‑a arătat exact către ce trebuie să ne îndreptăm pentru a înțelege folosul convorbirii cu Dumnezeu. Astfel, împreună cu elevii parohiei noastre, am organizat di­ferite activități (teatru, cântece duhovnicești, cateheze despre rugăciune, pancarte cu duminicile Sfântului și Marelui Post) ce au avut în centrul lor rugăciunea și care întotdeauna s‑au încheiat prin realizarea unei acțiuni filantropice. Cea mai amplă acțiune a fost realizarea „cutiilor“  cu sfinți isihaști, unde fiecare copil a citit și conspectat viața unuia din cei trei sfinţii isihaști pomeniți în acest an.

Toată munca a fost întotdeauna înconjurată de rugăciune, iar acest lucru a făcut ca proiectul nostru să primească cele mai multe aprecieri, lucru care nu ne‑a adus mândrie, ci responsabilitatea de a menține sau de a ridica criteriile în viitoarele concursuri.

Am înțeles, alături de elevii grupului catehetic, că rugăciunea există în fiecare loc și că trebuie înmulțită acolo unde oamenii suferă. Am realizat că patul suferinței este și el un loc de meditaţie pentru cel ce găsește rugăciunea ca mijloc de viață în neputințele sale.

Toate aceste acțiuni ale noastre ne‑au adus bucuria ca, în data de 21 mai 2022, la Sărbătoarea Sfinților Împărați, să primim binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a premiat grupul catehetic al parohiei Radu‑Vodă pentru buna desfășurare a concursului.

Pr. Cristian Claudiu Lascu