Consiliul Naţional al A.S.C.O.R. în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Lucrările Consiliului Național al A.S.C.O.R.

În perioada 13‑15 mai 2022, în Arhiepiscopia Du­nării de Jos, cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au avut loc lucrările Consiliului Național al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, așezate, anul acesta sub genericul: „Tinerețe. Entuziasm. Continuitate. Comuniune“.

Organizarea, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, a acestor lucrări, s‑a datorat împlinirii a trei decenii de activitate a Filialei de la Galați a A.S.C.O.R., aflată sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei.

Evenimentul a debutat în ziua de 13 mai 2022, cu oficierea Sfintei Liturghii la Capela Așe­zământului socio‑medical „Sf. M. Mc. Pantelimon“ de la Lacu Sărat, jud. Brăila, la care au participat delegați ai asociației din toată țara.

Programul a continuat cu lu­crările propriu‑zise, care s‑au des­fășurat în Sala de conferințe „Sf. Ioan Evanghelistul“ a așeză­mântului.

În deschidere, pc. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, con­si­lier patriarhal la Sectorul teo­lo­gic‑educațional al Patriarhiei Române, a dat citire mesajului de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: „Bucuria rugăciunii luminează faptele bune“.

Prezent la acest eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a adresat oaspeților un cu­vânt de binecuvântare și de bun‑venit, evidențiind activitatea desfășurată de A.S.C.O.R. în decursul celor treizeci de ani de existență și amintind de entuziasmul și jertfelnicia care au stat la baza înființării acestei asociații. Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre provocările actuale prin care trec tinerii, îndemnându‑i să viețuiască frumos și „să ofere în continuare Bisericii supremația tinereții“.

În cadrul acestei consfături au fost prezenți și preoți din protopopiatul Brăila, însoțiți de coordonatorii activităților pentru tineret din parohii.

În seara aceleiași zile, în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, a avut loc lansarea albumului foto „A.S.C.O.R. Galați – 30“.

Lansarea albumului „A.S.C.O.R. Galați – 30“

Prezent la eveniment, Înalt­preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a evidențiat bogata lucrare misionară desfășurată de A.S.C.O.R. Galați, de la înființare, până în prezent: „Întrunirea filialelor A.S.C.O.R. din Patriarhia Română cu binecuvântarea Preaferictului Părinte Patriarh Daniel, conform hotărârii Sfântului Sinod, la Dunărea de Jos, nu este decât o constatare fericită, şi anume, că după 30 de ani avem sentimentul că suntem la început, iar primii ascoreni fondatori sunt astăzi slujitori, întemeietori de familii sau mărturisitori ai comuniunii în societatea noastră, în ţară şi în străinătate.

Suntem la începutul unei lucrări iubitoare de comuniune. Atunci când dispare în singurătate aproapele, A.S.C.O.R.‑ul este un argument nu pentru trecut, nu pentru viitor, ci pentru un prezent continuu.

Văzând această mare sală şi rememorând filmul evenimentelor timp de 30 de ani, nu putem decât să mulţumim celor ce au arătat că Biserica Mântuitorului Iisus Hristos este tânără prin fiinţa ei. Cei care prezintă tinereţea veşnică a Mântuitorului Iisus Hristos, într‑o societate care are tendinţa să îmbătrânească, tinerii ascoreni, ne aduc aminte de tinereţea care nu îmbătrâneşte atunci când iubirea de Dumnezeu şi de aproapele se construieşte, prin Liturghie, în comuniunea de sub Pantocrator şi care continuă în comuniunea solidară în casa, în sufletul şi în viaţa tânărului de vârsta întâi, de vârsta a doua sau de vârsta a treia, cum ne spune adesea Preafericitul Părinte Patriah Daniel. O lecţie extraordinară a misiunii tinereşti, atât în şcoală, cât şi în societate şi în familie. Bucuria, contopită în iubire de aproapele produce reînvierea resurselor iubirii de Dumnezeu şi de aproapele în viaţa noastră, de la parohie până la Patriarhie şi către sufletele oamenilor“.

În cadrul manifestării au mai fost prezenți și: dl prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, pc. pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, dl Mihai Paraschiv, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic‑educațional al Patriarhiei Române, dl conf. dr. Ciprian Vlad, responsabil în cadrul Universităţii  „Dunărea de Jos“ din Galaţi pentru strategii universitare și parteneriatul cu studenții, preşedinţii filialelor A.S.C.O.R. din ţară, membrii A.S.C.O.R. Galaţi, preoți şi tineri gălăţeni.

În continuare, a fost prezentat Albumul foto A.S.C.O.R. Galați – 30, care cuprinde fotografii document realizate în cei 30 de ani de existență. De asemenea, sectorul comunicare media al Centrului Eparhial, a prezentat un film retrospectiv, în care au fost prezentate mărturii emoționate ale actualilor și foștilor membri ai asociației.

În ultima zi, 14 mai 2022, la Duminica Slăbănogului, delegații filialelor A.S.C.O.R. din toată țara au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Aceștia au avut bucuria de a fi alături de semenii lor aflați în suferințe, prin cuvânt bun și rugăciune comunitară.

Pr. dr. Alexandru Bulgaru