Simpozion dedicat Duminicii Ortodoxiei la Galaţi

Simpozion studențesc la Galați

În ziua de 19 martie 2021, cu bine­cu­vân­­tarea Înalt­prea­sfin­ţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s‑a desfăşurat la Galaţi Simpozionul intitulat „Iconografia bizantină, expresie a artei filocalice“.

Manifestarea culturală a fost organizată de către Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie în colaborare cu Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, cu prilejul cinstirii Duminicii Ortodoxiei.

La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre valoarea teologică a icoanei, evidenţiind  rolul și semnificația sfintelor icoane în cultul ortodox.

Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, între participanţi, atât faţă către faţă, cât şi prin intermediul unei platforme de comunicare on‑line, fiind cadre didactice universitare, masteranzi, studenţi, oameni de cultură şi preoţi.

Preotul Eugen Drăgoi de la Parohia „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a deschis seria prelegerilor cu lucrarea intitulată „Icoane ale Maicii Domnului, făcătoare de minuni, în Arhiepiscopia Dunării de Jos“ în care a prezentat istoria a trei icoane vechi din spaţiul Dunării de Jos, cunoscute pentru darurile lor miraculoase.

În continuare, preotul conf. dr. Lucian Petroaia, directorul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, a prezentat cele două volume editate de diaconul Ioan I. Ică jr., intitulate „Canonul Ortodoxiei. Sinodul VII Ecumenic“ şi apărute anul trecut la Editura Deisis.

Mai apoi, preotul conf. dr. Cristian Gagu a susţinut un studiu intitulat „Icoana canonică a Sfintei Treimi“.

În partea a doua a simpozionului, studenţii şi masteranzii prezenţi au lecturat fragmente din scrierile Sfinţilor Ioan Damaschin, Teodor Studitul şi Nichi­for I, Patriarhul Constantinopolului, cu privire la apărarea cultului sfintelor icoane.

În cadrul simpozionului a fost vernisată expoziţia „Frumuseţea ortodoxiei revelată prin icoană“ care cuprinde icoane pictate de studenţii de la secţia Teologie Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi de la Facultatea de Arte din Galaţi.

Evenimentul s‑a încheiat cu acordarea de diplome şi medalii pentru iconarii participanţi cu lucrări la simpozion.

Pr. Rareş Bucur