Alegerea noului Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit marţi, 21 iulie 2020, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul şedinţei, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepis­copiei Iaşilor, a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, cu 30 de voturi din 46 valid exprimate. Ședinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost precedată de o slujbă de Tedeum, oficiată de Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei, în prezenţa Patriarhului României şi a ierarhilor membri ai Sf. Sinod.

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, scurtă biografie

Preasfinţitul Părinte Calinic Dumitriu, Arhiepiscop ales al Sucevei şi Rădăuţilor, s‑a născut la 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. În 1980 s‑a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. În perioada 1985‑1989, a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care le‑a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă „Parabolele lui Iisus, de Joachim Jeremias“. La 14 mai 1986 a fost hirotonit diacon, iar la 15 august, acelaşi an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna, unde a avut ascultări de muzeograf, slujitor şi mare eclesiarh. În octombrie 1990, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, iar la 25 ianuarie 1991, a fost ales Epis­cop‑vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, fiind hirotonit la 25 martie în Catedrala Mitropolitană din Iași.

În perioada 1996‑1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cu tema: „Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice“, sub îndrumarea prof.  univ. dr.  Petre Dumitrescu. În perioada 2000‑2004 a frecventat ­cursurile de doctorat, specializarea Epistemologie şi Filosofia Ştiinţei, catedra Logică şi Filosofie Sistematică „Petre Botezatu“ a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ ‑ Iaşi, cu tema „Logica Trinităţii“, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Teodor Dima.

Ierarhul are o bogată activitate editorială, publicând peste 40 de volume şi având alte titluri în curs de editare. De asemenea, a semnat şi 150 de articole în diverse ­publicaţii de specialitate sau prefeţe la alte lucrări.

Întru mulți ani de rodnică arhipăstorire, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop!

Redacția