Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi și rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii.

31 ianuarie – Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan săvârşeşte o slujbă de mulţumire şi parastasul pentru medicii și ostenitorii spitalului trecuţi la Domnul, în Capela ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestei instituţii.

1 februarie Sf. Mc. Trifon   săvârşeşte o slujbă de mulţumire în biserica Mănăstirii „Sf. Trifon“ din loc. Şendreni, jud. Galaţi, cu ocazia hramului sfânt lăcaș şi oficiază rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia rosteşte şi rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Trifon.

2 februarie – Întâmpinarea Domnului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba parastasului pentru Episcopul Partenie Clinceni şi pentru ceilalţi ierarhi ai Dunării de Jos în Capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, rostind cuvânt de învățătură.

8 februarie – participă la slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi,  urmată de un Tedeum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Eparhiale.

Sf. Liturghie arhierească la hramul bisericii „Sf. Trei Ierarhi“ din Galați

9 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

10 februarie Sf. Sfințit Mc. Haralambie – săvârșește slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Mc. Haralambie“ din municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

12 februarie – participă la slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, urmată de Tedeum, cu prilejul deschiderii şedinţei Adunării Na­ţionale Bisericeşti.

13 februarie – participă la slujba de Tedeum, săârșită în Paraclisul „Sf. Mare Mc. Gheorghe“ din cadrul Reședinței Patriarhale din Bucureşti, cu prilejul deschiderii lucrărilor Sfântului Sinod.

14 februarie – participă la slujba Sfintei Liturghii în Capela Mănăstirii „Sf. Vasile cel Mare și Sf. Cuv. Parascheva“ din municipiul Galați.

16 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

Hramul capelei din incinta Spitalului de Pediatrie „Sf. Ioan“ din Galați

18 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sf. Nicolae“ din Galaţi, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la primirea cerescului dar al hirotoniei întru arhiereu și  rostește cuvânt de învăţătură; participă la slujba de Tedeum în Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, săvărșită de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea şi ajutorul dăruite Chiriarhului Dunării de Jos, la  aniversarea a 30 de ani de la primirea cerescului dar arhieriei; conferă ordinul eparhial „Vrednicia andreiană“ dlui ing. Alexandru Dobre, dlui ing. Cornel Tucă și dlui ing. Ștefan Prică, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru sprijinul şi implicarea în lucrările de restaurare, consolidare şi înfrumuseţare a Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi; conferă distincția eparhială „Crucea Sfântului Apostol pentru clerici“, clasa a II‑a, pc. pr. Constantin Velicu de la Parohia „Sf. Voievozi Noi“, municipiul Tecuci, protopopiatul Tecuci, pc. pr. Claudiu‑Nicolae Moreanu de la Parohia Zamfirești, Protopopiatul Făurei și pc. pr. Gabriel Duțu de la Parohia Traian, Protopopiatul Brăila.

22 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

23 februarie ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL– CULTURALE

Binecuvântarea țarinilor la Mănăstirea „Sf. Trifon“

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – oferă unui număr de 10 elevi şi studenţi cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri, premii în bani şi cărţi ziditoare de suflet, în cadrul programului cultural‑educaţional „O şansă pentru tinerii noştri!“ prilejuit de hramul bisericii „Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi.

31 ianuarie  – vizitează copiii internaţi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi, săvârşind rugăciuni de sănătate şi oferind pacienţilor daruri de suflet.

2 februarie – participă la recitalul de pian susținut de elevi din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ ‑ Galați în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

9 februarie – oferă, în Re­ședința Arhiepiscopală, dulciuri și iconițe copiilor și părinților care au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală.

17 februarie – vizitează bolnavii din cadrul Spitalului de Recuperare și Boli cronice „Sfântul Nectarie“ ‑ Veneţia Medical din Brăila.

16 februarie – oferă, în Reșe­dința Arhiepiscopală, dulciuri și iconițe copiilor și părinților care au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală.

ADMINISTRATIV– SINODALE

Moment artistic la sărbătoarea hramului capelei din incinta Muzeului Eparhial

5 februarie – prezidează, în Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

6 februarie – prezidează, în Centrul Eparhial, şedinţa cu ppcc. protoierei pentru analizarea activităţii bisericești a subunităţilor pe anul 2019.

7 februarie – prezidează, în Centrul Eparhial, lucrările Consiliului Eparhial, de analiză a activităţii bisericeşti pe anul 2019 din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de proiectare a priorităţilor pe anul 2020.

8 februarie – prezidează, la Sala „Episcop Melchisedec Şte­fănescu“ din cadrul Centrului Eparhial lucrările Adunării Epar­hiale de validare a activităţii bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos pe anul 2019 şi de aprobare a proiectelor pentru  anul 2020.

11 februarie – prezidează, în Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

12 februarie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din București, la şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti.

13 februarie – participă, în Sala Sinodală din sediul Patriarhiei Române, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

24 februarie – vizitează Mănăstirea şi Aşezământul filantropic eparhial „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi.

Distincția „Vrednicia andreiană“ pentru dl ing. Ștefan Prică

23 februarie – vizitează co­munitățile parohiale Opri­șe­nești, Ianca I, Ianca II și Filipești, Protopopiatul Făurei, judeţul  Brăila.

PRIMIRI

3 februarie – primește, în Centrul eparhial, pe dl Gabriel Ioan Avrămescu, prefectul ju­dețului Galați.

18 februarie – primește pe Preasfințitul Veniamin, Epis­copul Basarabiei de Sud, în  Reședința Arhiepiscopală.

23 februarie – primește, în Centrul eparhial, pe dl prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial