Concertul caritabil „Să nu uităm de cei mai trişti ca noi!“, ediţia a II‑a

Elevii gălăţeni, alături de Cristiana

Tineri gălățeni în concert caritabil pentru Cristiana Paraschiv

În contextul sărbătorilor „Sfântului Apostol Andrei“, aproximativ două sute de tineri, alături de profesorii şi însoţitorii lor, au participat duminică ‑ 18 noiembrie 2018, la cea de‑a II‑a ediţie a Concertului caritabil „Să nu uităm de cei mai trişti ca noi!“

Întâlnirea s‑a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala „Aula Magna“ a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, unde tineri talentaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au prezentat un program cultural‑artistic. Astfel, şcolari şi elevi din şcolile gălăţene, s‑au întrecut în cântări şi în bătut toaca.

Manifestarea a adunat elevi îndrăgostiţi de frumos şi, în acelaşi timp, generoşi, care prin actul lor cultural‑educativ au sensibilizat mai mulţi semeni, care au dăruit din puţinul lor, pentru a venit în sprijinul unei tinere cu o serioasă afecţiune medicală ‑ Cristiana Paraschiv din municipiul Galaţi, elevă în clasa a XII‑a, a Liceului Tehnologic „Anghel Saligny“.

Cristiana are de 20 ani, şi de mică suferă de afecţiuni extrem de rare şi de grave: narcolepsie şi catalepsie, epilepsie criptogenetică generalizată, deficit de factor 8 şi 9 şi hipofibrinogenemie. Pentru susţinerea tratamentului, Cristiana are nevoie de Xyrem 500 mg, un medicament pe care îl achiziţionează din străinătate, fiind aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente, dar necomercializat la noi în ţară, deşi este cuprins în nomenclatorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Pe lângă şedinţele de recuperare fizică şi multe alte medicamente necesare tratamentului, susţinute de Casa de Asigurări de Sănătate, Cristiana are nevoie, lunar, de două astfel de flacoane, care, în total, costă 5.000 lei/lună.

Organizatorii a mulţumit animatorilor acestui concert de caritate, oferindu‑le diplome, premii, iconiţe şi cărţi.

Fondurile adunate din colectă, 3450 lei, au fost dăruite familiei Paraschiv, pentru a cumpăra medicamente necesare întreţinerii sănătăţii fiicei lor.

La Brăila, au fost susţinuţi doi elevi

Concert caritabil la Brăila

Duminică, 2 decembrie 2018, în contextul sărbătorilor „Sfântului Ierarh Nicolae“, ocrotitorul municipiului Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos împreună cu Inspectoratul Școlar Judeţean Brăila a organizat Concertul cu scop caritabil „Să nu uităm de cei mai trişti ca noi!“

Manifestarea a avut ca scop susţinerea sufletească şi materială a doi tineri brăileni diagnosticaţi cu boli grave ce presupun tratamente şi îngrijiri speciale la clinici din ţară şi din străinătate. Este vorba de Ana‑Maria Ciutacu, elevă în clasa a IX‑a la Liceul de Arte „Hariclea Darclèe“ şi Andrei Nemet, elev în clasa a XII‑a la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.

În 11 octombrie a.c., tânăra Ana‑Maria Ciutacu, care îşi doreşte să devină actriţă, a fost diagnosticată cu o boală cumplită: Metastază spinală T5‑T6 dreapta, Rabdomiosarcom embrionar. O luptă cumplită este dusă şi de Andrei Nemet, care, la doar 18 ani, încearcă cu toate puterile să învingă cancerul.

În sprijinul lor, peste 200 de copii şi tineri, alături de părinţii lor, de preoţi şi credincioşi au participat la Concertul caritativ, toţi mobilizându‑se exemplar în strângerea de fonduri pentru cei doi tineri, care trec prin momente rele.

Prin implicarea celor trei protopopiate din judeţul Brăila, respectiv, protopopiatele Brăila, Făurei şi Însurăţei, s‑a reuşit colectarea sumei de 34.000 lei, sumă ce a fost dăruită celor doi tineri, pentru a urma tratamentul atât de necesar.

Pr. Sică Bănică