Tradiţionalul pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului, ,,Sfânta” de la Mănăstirea Adam

IMG_9583Cu binecuvântarea Preasfinţitului Casian al Dunării de Jos, în timpul postului închinat Adormirii Maicii Domnului, Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam a fost purtată în pelerinaj în toate protopopiatele din Episcopia Dunării de Jos. Icoana a fost primită cu mare bucurie de către miile de credincioşi de pe întinsul eparhiei, care au venit să mulţumească lui Dumnezeu, prin Maica Preacurată, şi să-i ceară ajutor în suferinţele şi necazurile lor.

Procesiunea a început pe 1 august, de la Mănăstirea Adam, şi a ajuns la Bălăşeşti, Ciureştii Noi, Bălăbăneşti, Lungeşti, Bursucani, Rădeşti, Zărneşti, Jorăşti, Lunca şi apoi la Tîrgu Bujor. Pe 2 şi pe 3 august, Sfânta Icoana a fost primită cu smerenie şi evlavie de credincioşii din Umbrăreşti, Viile, Băleni, Fârţăneşti, Măstăcani, Chiraftei, Folteşti, Stoicani, Tămăoani, Frumuşiţa, Scânteieşti, Ijdileni, pentru ca în seara zilei de 4 august Icoana Născătoarei de Dumnezeu să fie adusă spre închinare credincioşilor din Galaţi.

Astfel, pe platoul din curtea bisericii Precista, câteva mii de credincioşi au întâmpinat-o pe „Sfânta” de la Adam, cu sufletele pline de nădejde şi cu credinţa puternică în suflet că rugăciunile lor vor fi împlinite de Dumnezeu.

Miercuri dimineaţă, preoţii gălăţeni au purtat Icoana făcătoare de minuni la biserica „Sfânta Ana” din cartierul Dunarea, unde, deasemenea, un număr impresionant de credincioşi aşteptau să se închine chipului Născătoarei de Dumnezeu. În jurul orei 9.30 Icoana a fost adusă spre închinare la Catedrala Episcopală, iar apoi către biserica „Sfinţii Daniil Sihastrul şi Ioan Iacob Hozevitul” din cartierul Micro 39 C, care-şi sărbătorea hramul. Aici a fost săvârşită Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Iacob din Hozeva de către un sobor de preoţi în frunte cu preacuviosul părinte arhimandrit Daniil Oltean, vicar administrativ al Episcopiei Dunării de Jos.

Începând cu data 5 august, Icoana a ajuns în Protopopiatul Covurlui, binecuvântând parohiile Independenţa, Piscu şi Vameş, ajungând apoi la Mănăstirea Tudor Vladimirescu şi rămânând în parohia comunei Tudor Vladimirescu până a doua zi, unde s-a săvârşit priveghere de toată noaptea.

IMG_9754
Icoana Maicii Domnului , făcătoare de minuni în pelerinaj

În ziua praznicului Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, pe 6 august,  Icoana a fost primită de credincioşii de la Hanu Conachi, apoi a ajuns la Lungoci-Fundeni, Costieni, Nămoloasa, Izvoarele, Schela, Slobozia-Conachi, Cuza-Vodă. Către seară, Icoana a poposit la Pechea, unde preoţii au săvărşit priveghere de toată noapte, iar dimineaţa Sfânta Liturghie.

Pe 7 august pelerinajul a continuat la Costachi Negri, Mănăstirea Cudalbi, apoi parohia Cudalbi III unde a fost purtată în procesiune pâna la parohia Cudalbi I, Griviţa, Călmăţui, Suhurlui, Rediu, Plevna, Cuca şi Slobozia Ventura. Vineri seară, pe 7 august Icoana a intrat în Şerbăneşti, pe teritoriul protopopiatului Tecuci.

IMG_9785
Credincioşi gălăţeni închinându – se la Icoana ,, Sfintei de la Adam “

Sâmbătă, pe 8 august, preoţii şi maicile de la Mănăstirea Adam, care însoţeau icoana au mers la Lieşti, Buceşti, Diecheni, iar seară au rămas în parohia Iveşti I.

Pe 9 august, duminică dimineaţă, maicile şi-au continuat drumul spre credincioşii din parohia Iveşti II unde s-a săvârşit şi Sfânta Liturghie, Icoana fiind în mijlocul bisericii. Tot în aceeaşi zi, s-a plecat către Barcea, apoi la Drăgăneşti, unde s-a săvârşit priveghere de toată noaptea în prezenţa unui număr mare de oameni care au venit cu bucurie la Maica Domnului.

Luni, 10 august, Icoana a fost dusă la Malul Alb, apoi în oraşul Tecuci, fiind primită de credincioşii din parohia „Naşterea Maicii Domnului”. Seară, preoţii au săvărşit priveghere de toată noaptea în prezenţa Icoanei, la parohia „Adormirea Maicii Domului”.

Marţi, 11 august şi miercuri 12 august, Icoana făcătoare de minuni a stat spre închinare în Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Municipiul Tecuci, unde un număr mare de creştini au putut veni să se închine şi să ceară milostivire şi îndurare Maicii lui Dumnezeu.

Miercuri, 12 august, credincioşii din Matca au primit Icoana de la Adam şi au rămăs la rugăciunea până spre dimineaţă. Începând de seara, un sobor de preoţi a săvârşit Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul, apoi Vecernia, Utrenia, Slujba Ceasurilor şi în zori de zi Sfânta Liturghie.

Joi, pelerinajul s-a încheiat în localitatea Corod, iar vineri, Icoana a ajuns înapoi acasă, la Mănăstirea Adam, pentru ca seara să-i întâmpine pe credincioşii veniţi din tot judeţul la hramul acestui aşezământ monahal: Adormirea Maicii Domnului.

Claudiu Bălan