Praznic luminos la biserica „Izvorul Tămădurii“ din Brăila

În zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată, mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni, dar şi din ţară sau străinătate s‑au îndreptat în pelerinaj către biserica cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, locaş ridicat de Comunitatea Elenă din acest oraş, pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită, din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului.

Liturghie arhierească

Pelerinajul a început încă din ajunul sărbătorii, când primii credincioşi au sosit în Brăila pentru a priveghea la Izvorul Tămăduirii şi pentru a participa la Vecernia şi Litia oficiate în parohia româno‑elenă „Buna Vestire“. În acest context, pelerina Iustina Bota, în vârstă de 80 de ani, de la parohia „Sfântul Dumitru“ din municipiul Galati, a mărturisit că ‑ din 1990 ‑ vine în fiecare an la Brăila cu ocazia acestui sfânt praznic şi se roagă Maicii Domnlui ca acest pelerinaj să fie un moment de îmbogăţire spirituală şi de tămăduire trupească.

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa evlavioasă şi rugătoare a mulţimii credincioşilor.

În continuare, Chiriarhul locului a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Sfântul Altar al bisericii şi a rostit cuvânt de învăţătură pentru clericii şi credincioşii prezenţi la această importantă sărbătoare a urbei brăilene.

La finalul slujbei, a avut loc festivitatea de premiere a tinerilor cu rezultate excepţionale la Olimpiadele şcolare judeţene, de la diferite discipline de învăţământ, în cadrul căreia opt tineri, Mihaela Florea, Adriana Ivan, Claudia Șerbănoiu, Roxana Sava, Cristina Vasiliu, Iulia Burlacu, Otilia Cioranu, Diana Nedelcu şi Laura Grozav, au primit din partea Sfintei Arhiepiscopii şi a parohiei „Buna Vestire“ premii în bani şi cărţi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a purtat un dialog duhovnicesc cu tinerii, după care a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat mulţimea credincioşilor prezentă la  programul liturgic şi pastoral‑misionar.

În după‑amiaza aceleiaşi Sfinte Sărbători, în foaierul Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila, instituţie care împlineşte un veac şi jumătate de existenţă, recent restaurată, a avut loc vernisajul de icoane, ouă încondeiate, broderii şi alte creaţii artistice legate de Învierea Domnului. La finalul expoziţiei, Ierarhul Dunării de Jos a adresat autorităţilor locale, conducerii teatrului şi credincioşilor prezenţi un cuvânt despre importanţa păstrării tradiţiei şi conştiinţei româneşti în dezvoltarea noastră ca persoane autentice. A urmat un mini‑concert de cântece pascale oferit de corul mixt „Trison“ din cadrul Școlii Populare de Artă „Vespasian Lungu“, dirijat de prof. Ștefan şi Maricica Lupu, şi de corul bărbătesc „Armonia“ al Casei de Cultură Brăila.

Liturghie arhierească

În prelungirea acestei sărbători, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian însoţit de pc. pr. protopop Mircea Ionuţ Băncilă, preoţi şi tineri voluntari ai capelei „Sfântul Spiridon“ din cadrul Spitalului Judeţean Brăila, a cercetat bolnavii internaţi la secţiile Cardiologie şi Chirurgie plastică. Pacienţii au fost binecuvântaţi şi stropiţi cu agheasmă oferindu‑li‑se iconiţe, apă sfinţită şi revista Călăuza Ortodoxă.

Evenimentele s‑au încheiat printr‑un popas duhovnicesc la Aşezământul Social‑Filantropic „Sfântul Pantelimon“, fiind invitaţi preoţii, profesorii şi tinerii olimpici care au participat la slujba Sfintei Liturghii.

Înaltpreasfinţia Sa, în încheierea întrunirii, a evidenţiat nevoia de cooperare dintre clerul bisericesc, profesorii de Religie şi familiile creştine în desfăşurarea programelor educaţionale comune, în vederea intensificării co‑responsabilităţii în transmiterea valorilor autentice de ordin spiritual, moral şi cultural în societatea de azi, a felicitat şi binecuvântat pe credincioşii pelerini prezenţi pentru evlavia şi răbdarea pe care le‑au arătat, rugându‑L pe Dumnezeu să le răsplătească râvna şi osteneala cu sănătate, pace şi bucurie, ajutor în familie, ani mulţi şi binecuvântaţi.

Alin Marian Constantin