Ştiri din lumea creştină

Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului

Întâlnire academică în Fanar

În zilele de 4-5 ianuarie a.c., Patriahia Ecumenică a Constantinopolului a găzduit o întâlnire a unor teologi şi profesori din diferite domenii, cu 30 de studenţi.

În cuvântul de deschidere, Sanctitatea Sa, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului le-a vorbit tinerilor despre importanţa acestei întâlniri şi despre faptul că pot fi de folos Bisericii în diferitele domenii pe care le studiază, devenind astfel misionari ai lui Hristos.

În sesiunile de lucru ale întâlnirii, studenţii şi-au prezentat reflecţiile şi răspunsurile, având discuţii cu profesorii prezenţi la întâlnire.

Totodată studenţilor le-au fost prezentate şi principalele teme care vor fi discutate la viitorul Sfânt şi Mare Sinod Panortodox.

Printre personalităţile bisericeşti şi academice prezente s-au mai numărat şi: Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan de Pergam, Înaltpreasfinţitul Părinte Gennadios de Sassima, Înalt­preasfinţitul Părinte Elpidofor de Bursa, Înaltpreasfinţitul Părinte Maxim de Sylevria şi Preacucernicul Părinte Profesor John Behr, Directorul Institutului Teologic „Sf. Vladimir” din New York.


Patriarhia Alexandriei

Naşterea Domnului la Cairo

La 25 decembrie 2015, Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală „Sf. Nicolae” din Cairo, împreună cu Mitropoliţii Nico­dim de Memphis şi Nifon de Pilousion. La această sărbătoare au participat creştini greci, ciprioţi, egipteni şi ruşi, iar pentru prima oară au fost pre­zente şi autorităţile locale.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Sanctitatea Sa, Twandros al II-lea, Patriarhul Bisericii Copte, prezent la slujbă, a felicitat pe Preafericitul Părinte Teodor cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, apreciind pe Preafericirea Sa pentru munca misionară depusă în slujba Bisericii.

Sărbătoarea Botezului Domnului în Patriarhia Alexandriei

Pe data de 6 ianuarie a.c., Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, împreună cu Preasfinţitul Părinte Meletie, Episcop de Naucratis, au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Bunavestire” din Alexandria, în prezenţa multor creştini prezenţi la acest eveniment.

La orele prânzului, Preafericirea Sa a oficiat slujba Aghesmei Mari la Clubul Naval Elen din Alexandria, în prezenţa guvernatorului oraşului, dăruind totodată daruri celor care au recuperat Sfânta Cruce din apele Mării Mediterane.


Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii

Sfinţirea catedralei din Nisa (Franţa)

Pe data de 19 ianuarie a.c., la sărbă­toa­rea Botezului Domnului (pe stil vechi), a avut loc sfinţirea Catedralei Ortodoxe „Sf. Nicolae” din Nisa, una dintre cele mai frumoase locaşuri de cult ale diasporei ruse.

Slujba de sfinţire şi Sf. Liturghie au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Nestor de Chersonese şi de Preasfinţitul Părinte Antonie de Bogorodsk.

La slujbă au fost prezenţi şi Excelenţa Sa, Dl. Alexander Orlov, Ambasadorul Rusiei la Paris, precum şi Excelenţa Sa André Marceau, Episcop Romano – Catolic de Nisa. Preasfinţitul Antonie a transmis tuturor celor prezenţi, binecuvântarea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, subliniind în acelaşi timp importanţa evenimentului pentru comunitatea rusă din Franţa.


Patriarhia Georgiei

Preafericitul Părinte Ilia  al II-lea, Patriarhul Georgiei,

la ceas aniversar

Pe data de 4 ianuarie a.c., Preafericitul Părinte Ilia al II-lea, Patriarhul Catholicos al Georgiei a împlinit venerabila vârstă de 83 de ani.

Evenimentul a fost sărbătorit prin săvârşirea Sfintei Liturghii, iar mai apoi prin organizarea unui concert la Ateneul din Tbilisi.

Printre cei care au transmis mesaje de felicitare Preafericitului Părinte Ilia al-lea, au fost şi Preşedintele şi Prim-Ministrul Georgiei, care au subliniat ataşamentul poporului georgian faţă de patriarhul lor.

Preafericitul Părinte Ilia al II-lea s-a născut la 4 ianuarie 1933 în oraşul Vladikavkaz din Oseţia de Nord. A fost ales Episcop de Tskhumi şi Abkhazeti în anul 1967, fiind ridicat la rangul de mitro­polit în 1969.

După moartea Patriarhului David al V-lea, a fost ales la 25 decembrie 1977, ca Patriarh Catholicos al Georgiei.

În timpul patriarhatului său, Biserica Ortodoxă a Georgiei a cunoscut o importantă revigorare spirituală, fiind construite sau reactivate peste 1800 de biserici şi mănăstiri.

Patriarhul Georgiei a botezat 659 de copii

La sărbătoarea Botezului Domnului din acest an (19 ianuarie a.c., pe stil vechi), Preafericitul Părinte Ilia al II-lea, Patriarh Catholicos al Întregii Georgii a devenit naş de botez pentru 659 de copii.

Slujba Sf. Taine a Botezului a fost oficiată în Catedrala „Sf. Treime” din Tbilisi în prezenţa Preafericirii Sale.

În 2008, Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei a anunţat că va boteza pe fiecare al treilea copil (sau următorii), născut dintr-o familie cununată religios. Această decizie a fost luată ca urmare a fenomenului natalităţii scăzute prin care trecea ţara atunci.

Din 2008 şi până în prezent, Preafericitul Părinte Ilia al II-lea a devenit naş pentru mai mult de 27.300 de copii.

Selecţia textelor şi traducerea: drd. Alexandru Bulgaru