Activităţile ASCOR Galaţi la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

După cum ne-am obişnuit în ultimii ani, ASCOR Galaţi a participat la activităţile din eparhia Dunarii de Jos închinate Sf. Ap. Andrei, care este ocrotitorul spiritual al oraşului şi aL studenţilor gălăţeni.

ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian însoţind tinerii ASCOR la ,,Pelerinajul luminii”

Sărbătorile au debutat vineri cu pelerinajul ,,CĂLĂTORI PE CĂRĂRILE SFINŢILOR”, la care studenţii noştri au purtat costume tradiţionale. Cu toate că a plouat, acest lucru nu ne-a impiedicat să îl intâmpinăm pe Sfântul Efrem cel Nou cum se cuvine. Am primit aceste picaturi de ploaie ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu şi ca un semn de belşug.

Sâmbătă, membrii ASCOR şi-au aşteptat invitaţii din ţară, de la alte filiale ASCOR, apoi seara, la Capela Studenţească a avut un dialog cu tinerii, care a fost moderat de Părintele Daniel Popa, slujitor la Catedrala arhiepiscopală. Sfinţia Sa a oferit răspunsuri din partea Bisericii la întrebările şi căutările tinerilor. Părintele a vorbit şi despre tradiţiile strămoşeşti care se săvârşeau în trecut la această sărbătoare, iar la finalul dialogului a avut loc o agapă frăţească alături de tinerii veniţi la capelă.

Ziua de duminică, în ajun de Sf. Ap. Andrei a fost una specială, dedicată rugăciunii şi filantropiei. Studenţii au împărţit cadouri, după Sfânta Liturghie, copiilor nevoiaşi din cartierul Fileşti. Aceştia, drept mulţumire, au cântat colinde şi au adus zâmbetul pe feţele tuturor. Ziua de duminică s-a terminat cu tradiţionalul ,,Marş al Luminii” de la Catedrală până la Seminarul teologic, manifestare care a fost binecuvântată şi condusă de ÎPS Arhiepiscop Casian. Au participat peste 150 de studenţi din ASCOR şi Liga Studenţilor din Galaţi, dar şi tineri de la liceele gălăţene. Prin acest marş, tinerii au mers în costume populare şi au demonstrat, încă o dată, ataşamentul lor faţă de Biserică, de valorile adevărate ale acestui neam, dar şi faţă de Sfântul Apostol Andrei care ne-a încreştinat.

Luni dimineaţa, membrii ASCOR Galaţi au luat partea în costume populare la slujba închinată Sfântului Andrei, purtând în mâini steguleţe cu drapelul naţional. La finalul slujbei, după agapă, tinerii în costume populare au cântat colinde, dar şi cântece patriotice în faţa ierarhilor prezenţi la această sărbătoare. Cântările au creat o atmosferă frumoasă ca la final să primim ropote de aplauze. Ziua s-a încheiat la Capela Studenţească, unde s-a săvârşit acatistul Sf. Ap. Andrei de către pr. Costel Toma, asistent univ. la Fac. de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi. Pc sa a vorbit, la final, studenţilor prezenţi, despre rolul tinerilor în Biserică în societatea de azi, mult încercată de tendinţele secularizante.

Pe lângă aceste activităţi, studenţii asociaţiei noastre au împărţit ceai pelerinilor şi au ajutat la cât mai buna organizare şi desfăşurare a manifestărilor închinate Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Mulţumim ÎPS Arhiepiscop Casian pentru grija purtată la aceste manifestări şi sprijinul părintesc pe care îl oferă filialei ASCOR Galaţi.

 Iulian Măcişanu,

Vice-preşedinte ASCOR Galaţi