Ştiri din lumea creştină

Patriarhia Ecumenică

 Vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, în Polonia.

În perioada 4-6 decembrie a.c., Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului s-a aflat într-o vizită frăţească în Biserica Ortodoxă a Poloniei, la invitaţia Preafericitului Părinte Sava.

Moment din vizita Patriarhului Ecumenic în Polonia

Vizita a fost prilejuită de aşezarea pietrei de temelie la viitoarea Catedrală „Sfânta Sofia”, din cartierul Ursynów al Varşoviei. Evenimentul a marcat 25 de ani de la căderea comunismului în Polonia şi 90 de ani de la autocefalia Bisericii Ortodoxe a Poloniei.

Viitorul edificiu va fi o copie fidelă a istoricei Catedrale „Sfânta Sofia” din Constantinopol (Istanbul), realizată la o scară mai mică.

Ceremonia punerii pietrei de temelie a avut loc pe 5 decembrie a.c. Alături de cei doi întâistătători au mai fost prezenţi şi: Arhiepiscopul Jakub, Episcopul Jerzy, Episcopul Paisjusz, precum şi Mitropoliţii Emanuel al Franţei şi Elpifidor de Brusa (membri ai delegaţiei Patriarhiei Ecumenice). După ceremonie, Sanctitatea Sa s-a întâlnit cu Excelenţa Sa, Dl. Andrzej Duda, Preşedintele Poloniei.

Pe 6 decembrie a.c., Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Sava în Catedrala Ortodoxă din Varşovia. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Sava a mulţumit Sanctităţii Sale pentru vizita în Polonia, primind în acelaşi timp un mesaj de dragoste frăţească din partea Patriarhului Ecumenic.

 

Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient

 Vizita Întâistătătorului Bisericii Siriece la sediul Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient

Vizită irenică la Patriarhia Antiohiei

Pe data de 10 decembrie a.c., Întâistătătorul Bisericii Siriece (Biserică necalcedoniană), Patriarhul Ignatie Efrem al II-lea, a fost oaspetele Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, la reşedinţa sa din Blemmana (Siria).

În capela reşedinţei patriarhale a fost oficiată o slujbă de mulţumire cu ocazia vizitei Patriarhului Ignatie Efrem al II-lea.

Cei doi întâistătători au discutat mai apoi despre evenimentele recente din Siria şi şi-au exprimat speranţa că în regiune va fi din nou pace.

În final, delegaţia Bisericii Siriece a vizitat reşedinţa patriarhală şi împrejurimile acesteia.

 

Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii

 Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, în Bulgaria

Între 3-5 decembrie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk şi director al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii, s-a aflat într-o vizită în Biserica Ortodoxă a Bulgariei.

Vizita a fost prilejuită de întrunirea comisiei pentru canonizarea Arhiepiscopului Serafim Sobolev (1881-1950), ierarh al Bisericii Ortodoxe a Rusiei, trecut la Domnul în Bulgaria.

Patriarhul Bulgariei întâmpinând pe înaltul oaspete

Comisia a fost înfiinţată ca urmare a hotărârilor Bisericii Ortodoxe a Rusiei din 22 octombrie a.c. şi, respectiv, ale Bisericii Ortodoxe a Bulgariei din 25 septembrie a.c.

În cadrul discuţiilor s-au prezentat aspecte ale vieţii, slujirii şi operei Arhiepiscopului Serafim, propus pentru canonizare, precum şi evlavia pe care creştinii din Rusia şi Bulgaria o au pentru acest ierarh.

În cadrul vizitei în Bulgaria, Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion a participat, la invitaţia Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, la un concert de muzică religioasă, desfăşurat cu ocazia împlinirii aniversării a 70 de ani de viaţă şi 30 de ani de slujire arhierească ai Preafericirii Sale.

În ultima zi a vizitei în Bulgaria, Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion a avut şi o întâlnire cu fostul Ţar Simeon al II-lea al Bulgariei.

 

Biserica Ortodoxă a Albaniei

 Distincţie pentru Biserica Ortodoxă a Albaniei

Reprezentanţi ai cultelor din Albania

În data de 8 decembrie a.c., la Hotelul Tirana Internaţional s-a desfăşurat cea de-a 25-a aniversare a Libertăţii şi Democraţiei în Albania.

La evenimentul organizat de Mişcarea Studenţească Albaneză ‘90-’91, a participat pe lângă oameni de cultură din diferite domenii şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Albaniei, condusă de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Kruje.

În cadrul evenimentului, Bisericii Ortodoxe a Albaniei i-a fost acordată distincţia „Premiul de apreciere” din partea instituţiei mai sus amintite.

Ierarhul albanez delegat a mulţumit în numele întregii Biserici Ortodoxe a Albaniei pentru distincţia primită, subliniind contribuţia la restaurarea democraţiei în Albania a creştinilor ortodocşi, care, deşi în taină, nu au încetat să se roage în vremurile de prigoană ateistă, pentru libertate şi democraţie.

 

Ştiri din viaţa celorlalte culte

 Noul nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit sâmbătă, 6 decembrie a.c. pe Mons. Miguel Maury Buendia în funcţia de nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova. Până în luna iulie a.c., funcţia de nunţiu apostolic a fost îndeplinită de Mons. Francisco Javier Lozano.

Mons. Miguel Maury Buendia s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980. În iulie 1987 a intrat în Serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, activând ulterior ca secretar la Nunţiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc şi Nicaragua.

Între 2004-2008 a lucrat în Secretariatul de Stat de la Vatican. În 2008 a fost numit Arhiepiscop titular de Italica şi Nunţiu apostolic în Kazahstan, Kârgâstan şi Tadjikistan, unde a activat până la numirea în România.

Selecţia şi traducerea textelor: drd. Alexandru Bulgaru