,,Sfinţim acum şi biserica din sufletele noastre”

În data de 20 iunie 2010, parohia Batogu, comuna Cireşu, judeţul Brăila, a fost în sărbătoare. Motivul a fost reprezentat de resfinţirea bisericii din localitate, care în curând va împlini 100 de ani de existenţă. În prezenţa oficialităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi, slujba de târnosire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori de la parohiile învecinate, în frunte cu pc. protoiereu de Făurei, pr. Viorel Enache.

La sfârşit, prin grija Sectorului Social-misionar al Centrului Eparhial, copiii din localitate care au participat la programul „Hristos împărtăşit copiilor” au primit iconiţe şi daruri.

„Poarta cerului” de la Batogu

Întâmpinarea ierarhului
Întâmpinarea ierarhului

Localitatea Batogu se află la 67 km distanţă de municipiul Brăila, în sudul judeţului. Ea datează din anul 1824, luând numele de la primul boier – Neculai Butuc, zis şi ,,Batog”. Prima biserică a parohiei a fost ridicată în anul 1860 şi a dăinuit până la 1900. Între anii 1902-1912 s-a zidit actuala biserică, care are hramul „Sf. Mc. Dimitrie şi Sf. Nestor”, fiind sfinţită la 14 mai 1912 de către protopopul judeţului Brăila.

De-a lungul timpului, ea a necesitat mai multe lucrări de consolidare şi reparaţie. Ultimele dintre acestea au avut loc între anii 2000-2007, cu implicarea pc. pr. paroh Corneliu Marcel Bolea şi cu ajutorul evlavioşilor enoriaşi ai parohiei. Pe lângă lucrările de finisare la exterior, sfântul lăcaş a fost înfrumuseţat cu pictură în tehnica fresco. De asemenea, a fost construită şi o clopotniţă.

Resfinţire după aproape 100 de ani

În ziua sfinţirii, lăcaşul de rugăciune a devenit neîncăpător pentru sutele de credincioşi veniţi la sărbătoare. Înalt-preasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos a fost întâmpinat de întreaga suflare creştinească a localităţii, dar şi de credincioşi de la parohiile din jur.

Img 097
Sfinţirea bisericii

Slujba de sfinţire a debutat cu un cuvânt de învăţătură al chiriarhului Dunării de Jos, care a subliniat principalele momente ale târnosirii sfântului lăcaş şi însemnătatea lor pentru mântuirea noastră: „Împreună ne aflăm la această sfinţire şi tot împreună redescoperim credinţa înaintaşilor noştri, a străbunilor şi bunilor dumneavoastră înaintaşi şi, în acelaşi timp, în faţa lor stau nepoţii şi strănepoţii cu obolul cărora s-a înnoit, s-a repictat şi s-a înfrumuseţat această biserică. Tot aşa să înfrumuseţeze Hristos-Domnul şi sufletele şi trupurile şi oamenii-locuitori ai satului acestuia, care astăzi primesc marea binecuvântare a lui Dumnezeu, prin sfinţirea bisericii!”.

După sfinţirea sfântului lăcaş, credincioşii şi credincioasele au putut trece şi închina prin faţa sfântului altar luând binecuvântare şi har dumnezeiesc pentru viaţa lor.

„Darul sfinţeniei”

Momentul de sărbătoare a continuat cu Sfânta Liturghie arhierească, la sfârşitul căreia, Înaltpreasfinţia Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt duhovnicesc, din care redăm: „Ziua sfinţirii unei biserici este şi ziua afirmării legăturii dintre biserica zidită din cărămizi şi biserica zidită din credincioşi, căci astăzi credincioşii, urmând pe sfinţiţii slujitori în veşminte, au sărutat sfântul altar, după ce acesta a fost sfinţit. Astfel, noi constituim această biserică a lui Dumnezeu, care a fost zidită de înaintaşii noştri în timpul Episcopului Nifon Niculescu al Dunării de Jos în preajma Primului Război Mondial. Pentru prima dată, ea este sfinţită de arhiereu, atunci fiind sfinţită, potrivit posibilităţilor timpului, de către protopopul de Brăila.

Img 259
Credincioşii participanţi la slujba Sfintei Liturghii

Noi am participat la sfinţirea altarului şi prin apropierea de sfântul altar s-au sfinţit sufletele şi trupurile noastre şi, prin aceasta, s-a sfinţit şi localitatea pentru că, prin credinţă şi prin hărnicie, biserica veche de aproape o sută de ani s-a înnoit, s-a înfrumuseţat şi acum primeşte şi harul şi darul Sfântului Duh. Să ne ajute Dumnezeu ca să rămână darul sfinţeniei şi în viaţa noastră a credincioşilor din această veche localitate – Batogu!”.

Sfinţire de loc pentru prima biserică din Ioneşti

Bucuria şi mulţumirea enoriaşilor prezenţi au fost exprimate de pc. pr. paroh Corneliu-Marcel Bolea, care a arătat: „Bucurie sfântă a cuprins astăzi sufletele noastre. Este, cu adevărat, evenimentul cel mai important din viaţa bisericii şi a satului nostru, întrucât astăzi, după aproape o sută de ani, biserica noastră îmbracă din nou haina cea sfântă a târnosirii. Gândul nostru, înainte de toate, este de a aduce mulţumire Bunului Dumnezeu care ne-a ajutat în tot acest timp pentru a înfrumuseţa biserica noastră! Odată cu sfinţirea bisericii, trebuie să sfinţim şi biserica cea vie a parohiei, dar şi biserica din sufletele noastre!”. Cu acest prilej, pc. sa a primit rangul bisericesc de sachelar.

La final, micii creştini ai parohiei, care au participat la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, au primit iconiţe şi daruri din partea ÎPS Arhiepiscop Casian.

Sfinţirea locului pentru biserica din localitatea Ioneşti, judeţul Brăila
Sfinţirea locului pentru biserica din localitatea Ioneşti, judeţul Brăila

Tot în aceeaşi zi, s-a sfinţit locul pentru ridicarea primei biserici din satul Ioneşti, din comuna Cireşu, care îi va avea ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi pe toţi Sfinţii Români.

Adrian Portase