Sărbătoare duhovnicească la hramul ştefanian al Mănăstirii Toflea

Pelerini la hramul mănăstirii

Românii ortodocşi l-au pomenit joi, 2 iulie, pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. La Toflea, localitate din judeţul Galaţi unde locuiesc preponderent etnici rromi, a fost sărbătoare mare, întrucât mănăstirea de aici şi-a sărbătorit unul dintre ocrotitorii spirituali.

Anul acesta, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de sfinţire a Altarului noii biserici din cadrul Mănăstirii Toflea.

Cu acest prilej, mulţimea credincioşilor a putut să intre şi să se închine în Sfântul Altar, să sărute Sfânta Masă şi părticelele din moaştele Sfântului Nectarie şi Sf. Ioan Maximovici, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

După slujba de sfinţire, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi din parohiile protopopiatelor Nicoreşti şi Tecuci, în prezenţa oficialităţilor locale, judeţene şi centrale, dar şi a unui mare număr de credincioşi, rromi şi români, din Toflea şi din parohiile învecinate.

Aspect din slujba de sfinţire

La sfârşitul Sfintei Liturghii, grupul de copii şi tineri din parohia Brăhăşeşti, participanţi la programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ au susţinut un frumos moment artistict închinat Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

La slujbă a participat şi un grup de tineri din Bruxelles, Belgia care, în perioada 1 – 11 iulie a.c. se află în comuna Brăhăşeşti şi în localităţile învecinate, pentru implementarea proiectului intitulat „Tineri pentru România“. Prin acest proiect sunt derulate acţiuni de voluntariat ale tinerilor belgieni pentru copiii şi tinerii români pe direcţii educaţionale, sociale şi comunitare.

În încheiere a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitori.

Comunitatea tofleană, la iniţiativă şi prin osârdia preacuviosului părinte Paisie Agache, stareţul Mănăstirii Toflea, a organizat tradiţionala agapă frăţească de unde au gustat toţi credincioşii prezenţi la hramul ştefanian al mănăstirii.

Participant