Cinstirea Sfintei Icoane ,,Prodromiţa” la Galaţi

Copie a Icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa aflată în patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni „Prodromiţa” de la Sfântul Munte Athos în toată Biserica Ortodoxă Română reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească şi pentru credincioşii municipiului Galaţi.

Manifestările pastoral-misionare dedicate sfintei icoane „Prodromiţa” au debutat sâmbătă seara la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Galaţi, unde a fost dusă şi sfânta icoană, cόpie a cele originale din Sfântul Munte, aflată în patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Aici, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

„În anul 1863, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, Sfânta Icoană, înainte de a pleca pe Dunăre spre Muntele Athos a fost primită cu mare evlavie în oraşul Galaţi, toată noaptea fiind săvârşită priveghere la biserica «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» din municipiu.

În această biserică s-a petrecut minunea cu un zugravul necredincios care se îndoia de pictarea miraculoasă a chipului ei. De aceea, a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoane, însă, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

Din anul 1898, în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina se păstrează o cόpie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea în vremea respectivă”.

Slujba Privegherii la Biserica ,,Sfinţii Împăraţi” din Galaţi

Pe parcursul întregii slujbe, credincioşii gălăţeni, cu lumânări aprinse în mâini, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi s-au rugat înaintea Maicii Domnului „Prodromiţa”.

A doua zi, icoana a fost adusă de la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi a fost aşezată spre închinare lângă icoana Sfântului Cuv. Paisie Aghioritul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Acatistul Maicii Domnului în prezenţa evlavioasă a credincioşilor, după care a oficiat slujba Sfintei Liturghii.

La slujbă a participat şi pc pr. George Vâlcu, fiu duhovnicesc al Eparhiei Dunării de Jos, născut la Brăila, care în prezent slujeşte la parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Antwerpen, Belgia.

Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea sfintei icoane, iar la final fiecare a primit din mâna Chiriarhului câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.