Cea de-a XIX-a ediţie a Taberei de vară de la Parohia Viziru de Jos, judeţul Brăila

Într-o atmosferă plină de bucurie şi de comunicare manifestată de copiii şi tinerii reuniţi în programul celei de-a XIX-a ediţii a taberei de vară „Ora de Religie în vacanţă – misiunea tinerilor de a reînnoi prin experienţă tradiţia satului românesc“.  Tinerii din mediul rural, marginalizaţi socio-profesional şi cu risc de abandon şcolar sunt lipsiţi şi de oferte de vacanţă în localităţile lor neavând ca variantă decât consumul de virtual care  împiedică dezvoltarea creativităţii  şi comunicarea reală între tineri.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian binecuvântând pe tinerii participanţi la Tabăra de vară organizată de Parohia Viziru de Jos, judeţul Brăila

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului  Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, în ultimii nouăsprezece ani s-au desfăşurat în parohia Viziru de Jos tabere de copii şi tineret cu diverse teme reunite în tema generală „Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti“.

Anul acesta programul taberei găzduieşte activităţi cultural-religioase, artistice, de creaţie, culinare, sportive şi recreative la care participă  timp de două săptămâni aproximativ 70 de copii şi tineri; programul taberei este ritmat de săvârşirea zilnică a Utreniei, a Sfintei Liturghii, a Vecerniei şi Paraclisului Maicii Domnului. Dacă până anul acesta, pentru buna desfăşurare a activităţilor erau implicate  cadre didactice şi voluntari adulţi, anul acesta atelierele de lucru sunt coordonate de tinerii liceeni şi studenţi din parohie care până acum erau grupul ţintă al programului. Aceştia, după primul sentiment de surpriză, se dovedesc a fi buni lideri şi animatori de grup deoarece sunt recente experienţele lor încercând să ofere ceea ce şi-ar fi dorit să primească atunci când erau beneficiari.

Practica la strană din timpul anului favorizează dizolvarea conflictelor dintre generaţii astfel încât echipele de lucru formate din copii şi tineri de diferite vârste crează un cadru de familie firesc manifestat prin acceptare şi împreună lucrare.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în data de 9 august 2015 s-a aflat timp de o zi în parohia Viziru de Jos.

Vizita Înaltpreasfinţitului Casian s-a deschis cu oficierea Sfintei Liturghii sub protia Înaltpreasfinţiei Sale,  înconjurat de un sobor de preoţi. Răspunsurile la strană au fost oferite de copiii participanţi la tabără, intonând la sfârşitul Sfintei Liturghii Paraclisul Maicii Domnului.

Înaltpreasfinţia Sa a arătat în cuvântul duhovnicesc din cadrul Sfintei Liturghii că postul şi rugăciunea trebuie să fie unite cu iubirea filantropică, imagine izvorâtă din Evanghelia vindecării fiului lunatic.

La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a oferit daruri tuturor copiilor şi tinerilor, constând în iconiţe, cruciuliţe şi metaniere.

După încheierea momentului liturgic au fost vizitate atelierele de creaţie  fiind apreciate lucrările executate de copii şi tineri.

În final, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat agapa oferită de subsemnatul realizată prin strădania doamnelor din Comitetul Parohial. În timpul agapei au fost culese impresii ale participanţilor la tabără, precum şi propuneri pentru îmbunătăţirea pe viitor a acestui program.

Pr. Simeon Sică Bănică