Şcoala de vară la Parohia Pechea II: ,,Bucuria trăirii în Dumnezeu”

Vizită la Mănăstirea Agapia

Anul acesta, în vacanţa de varã, copiii de la proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” de la Parohia Pechea II au fost recompensaţi pentru rezultatele notabile pe care le-au obţinut în cadrul proiectului „Mâinile întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” (locul IV pe eparhie) cu un pelerinaj la mănãstirile din nordul Moldovei.

Astfel, în perioada 21-23 iulie a.c. tinerii de la aceastã parohie s-au putut bucura de locurile încãrcate de istorie şi duhovnicie de la Mănãstirile: Vãratec, Agapia, Sihla, Secu, Sihãstria, Neamţ şi Bistriţa.

Cazarea la Mãnãstirea Sihla i-a învãţat pe tineri ce înseamnã rugãciunea rodnicã a cãlugãrilor, participând, împreunã cu preoţii lor la slujbele de priveghere din mănãstire. Vizita la locul unde s-a nevoit Cuvioasa Teodora i-a fãcut pe mulţi dintre ei sã-şi reconsidere prioritãţile din viaţa lor, vãzând peştera unde a trait sfânta.

Prezenţa lor la chilia şi la mormântul marelui duhovnic Ilie Cleopa a fost de asemenea un prilej pentru ei de a-şi aminti faptul cã, anul acesta 2015, este închinat marilor pãstori de suflete.

În cimitirul Mănăstirii Sihăstria

În a doua zi s-au vizitat cele şapte mănãstiri, dar şi Cetatea Neamţului, care a trecut timp de doi ani printr-un amplu proces de refacere. Nu au fost uitaţi şi scriitorii neamului nostru, astfel cã, s-a vizitat şi casa memorialã „Ion Creangã” din Humuleşti (astăzi, parte a localităţii Târgu Neamţ).

Tinerii s-au bucurat şi de naturã avãnd posibilitatea ca, în dupã-amiezele acestor zile sã desfãşoare jocuri specifice vârstei lor şi sã se bucure de aerul curat şi de cântecul minunat al pãsãrelelor.

Întoarcerea acasă a însemnat pentru fiecare manifestarea dorinţei de a se reîntoarce în aceste locuri minunate şi cu pãrinţii sau fraţii lor mai mici.

Şcoala de varã parohialã a continuat cu o vizitã a acestor tineri la Şantierul naval „Damen Shipyard” din Galaţi cu ocazia lansãrii la apă a unui feribot de mari dimensiuni pentru un armator canadian, intitulat sugestiv: „Legionnaire”. Copii au avut astfel privilegiul de a vedea măiestria inginerilor navalişti gãlãţeni şi de a simţi pe viu, fiorii lansãrii unei astfel de nave de mare tonaj.

Pr. Valentin Diaconu, Parohia Pechea II