Expoziţia ,,Brâncoveanu 300 – tradiţia continuă”, la Galaţi

Aspect din expoziţie
Aspect din expoziţie

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos găzduieşte expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“, iniţiată şi realizată de Uniunea Arhitecţilor din România prin autorii ei, acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat.

Expoziţia este alcătuită din 42 de panouri format 70×100 cm, care sintetizează şi ilustrează prin imagine şi text ce este arta şi arhitectura brâncovenească, cum s-a născut aceasta şi, mai ales, modul în care arta brâncovenească continuă prin moştenirea de care beneficiem astăzi.

La vernisarea expoziţiei din seara zilei de 27 aprilie a.c. au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, arhitecţi – membri ai Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Dunărea de Jos, muzeografi, profesori de teologie şi alte personalităţi din domeniu, cărora li s-au adăugat şi 24 de profesori de gimnaziu şi liceu din Găgăuzia aflaţi în excursie la Dunărea de Jos.

Vernisarea expoziţiei
Vernisarea expoziţiei

În deschidere, Chiriarhul locului a arătat că „expoziţia de excepţie închinată arhitecturii, culturii şi moştenirii brâncoveneşti în artă reprezintă modul în care Sfântul Constantin Brâncoveanu a reuşit să sintetizeze şi să imprime stilului brâncovenesc credinţa ortodoxă bizantină, spiritualitatea locală şi elemente împrumutate de la alte biserici, chiar occidentale. Arta brâncovenească este, fără îndoială, icoana frumuseţii casei, a bisericii şi a spaţiului public din timpul Sfântului Voievod Martir, făcând prin aceasta din suflet, din ţară, din Biserică şi din cultură o icoană a speranţei şi a frumuseţii care trebuie să ne reprezinte pe toţi! “.

Au urmat scurte scurte alocuţiuni la temă, după care oaspeţii au vizitat capela şi sălile de expoziţie ale Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos.

Expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“ poate fi vizitată în Sala de Expoziţii temporare a Muzeului până la data de 10 mai 2015.

Pr. Gabriel Molocea