Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

LITURGICEIPS Casian

8 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici” din municipiul Galaţi, rostind la final un cuvânt de învăţătură.

11 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

13 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

15 martieDuminica Sfintei Cruci – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, aducând spre închinare racla cu părticica din lemnul Sfintei Cruci aflată în patrimoniu spiritual al Eparhiei.

18 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, cu prilejul aniversării a 60 de ani de viaţă, înconjurat de cler, monahi şi monahii, prcum şi de tinerii cu rezultate bune la învăţătură de la principalele licee din municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, invitaţi de ÎPS Sa la o dezbatere privind rolul educaţiei religioase în viaţa tinerilor.

22 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

23 martie – săvârşeşte, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei Canonului cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

24 martie – săvârşeşte, la biserica ,,Bunavestire“ din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Bunei Vestiri, rostind cuvânt de învăţătură.

25 martieBunavestire – slujeşte, la biserica „Buna Vestire” (Paraclis episcopal) din municipiul Tulcea, împreună cu PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu ocazia hramului acestui sfânt locaş şi împlinirii a 7 ani de la întronizarea PS Sale.

27 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei Acatistul Bunei Vestiri, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

28 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire  la mormântul mamei Înaltpreasfinţiei Sale.

29 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

31 martie – săvârşeşte, în biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Brăila, Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite.

1 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală;

3 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de Te-Deum, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, în prezenţa domnului inspector şef lt. col. Dănuţ Vasilică şi a angajaţilor Inspectoratului Judeţean pentru Jandarmi – Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură.

4 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire  la mormântul mamei Înaltpreasfinţiei Sale; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Vecerniei, întâmpină slujitorii şi credincioşii gălăţeni participanţi la Pelerinajul de Florii, sfinţeşte Litia şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

6 aprilie – Intrarea Domnului în Ierusalim – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

6-9 aprilie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, rostind cuvânt de învăţătură.

9 aprilie Joia Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de Rânduiala Spălării Picioarelor; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Deniei celor 12 Evanghelii.

10 aprilie Vinerea Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sfântului Epitaf; participă, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniei Prohodului Domnului.

11 aprilieSâmbăta Mare – primeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, Lumina Sfântă de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind-o preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg Bujor.

12 aprilie Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala Arhiepiscopală; săvârşeşte, la biserica Penitenciarului din Galaţi şi apoi la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Vecerniei speciale, a celei de „A doua Învieri“, rostind cuvânt de învăţătură.

13 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

14 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire  la mormântul mamei Înaltpreasfinţiei Sale.

17 aprilie – Izvorul Tămăduirii – săvârşeşte, la biserica parohiei mixte româno-elene ,,Bunavestire“ din municipiul Brăila, slujba Sfintei Liturghii, precum şi slujba Aghesmei celei mici, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii.

19 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica, la 21 de ani de la trecerea la cele veşnice.

23 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia hramului catedralei şi al oraşului Tecuci şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

26 aprilie Duminica Sf. Femei Mironosiţe – săvârşeşte, la biserica „Sf. Mc. Antim” din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al acestui sfânt lăcaş; aduce spre închinare credincioşilor prezenţi racla cu părticele din moaştele unor sfinţi, printre care şi Sf. Maria Magdalena.

29 aprilie –  săvârşeşte o rugăciune de mulţumire, la Capela Muzeului de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos, împreună cu elevii participanţi la  Concursul catehetic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.

2 mai Sf. Atanasie Patelarie – din delegarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române slujeşte, împreună cu ierarhi ortodocşi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe surori, la Sfânta Liturghie săvârşită, sub protia Preafericitului Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, pe locul vechii basilici de la  Pliska (Bulgaria), cu prilejul aniversării a 1150 de ani de la încreştinarea poporului Bulgar.

3 mai – din delegarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române slujeşte, împreună cu ierarhi ortodocşi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe surori, la Sfânta Liturghie săvârşită, sub protia ÎPS Mitropolit Ioan de Varna şi Velikopreslav (Bulgaria), în Catedrala istorică a Mitropoliei de Varna (Bulgaria); cu binecuvântarea ierarhului locului, săvârşeşte un Trisaghion la mormântul Mitropolitului Chiril, fost de Varna şi Velikopreslav, în Cimitirul municipal din Varna.

5 mai – participă, la biserica „Sf. Ierarh Nectarie şi Sf. M. Mc. Efrem cel Nou” din cartierul Bărboşi, municipiul Galaţi, la Sfânta Liturghie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură cu ocazia celui de-al doilea hram al acestei parohii.

9 mai – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire  la mormântul mamei Înaltpreasfinţiei Sale.

10 mai – săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Brăila, urmată de slujba Sfintei Liturghii şi cuvânt de învăţătură.

14 mai – săvârşeşte, în biserica Mănăstirii Măxineni, judeţul Brăila, slujba Acatistului Sf. Ioan Maximovici, Mitropolit de Shanghai şi San Francisco, urmată de ceremonia primirii în patrimoniul spiritual al aceste vetre monahale a unor părticele din Moaştele şi mantia arhierească a Sf. Ioan Maximovici, la final rostind cuvânt de învăţătură către obştea mănăstirii.

17 mai – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Odăieni, protopopiatul Însurăţei, jud. Brăila, urmată de slujba Sfintei Liturghii şi cuvânt de învăţătură; săvârşeşte rugăciune de mulţumire în bisericile parohiale din localităţile Ciocile, Chichineţu, Florica, Colţea, Dudescu, Zăvoaia, Însurăţei, jud. Brăila.

18 mai – săvârşeşte, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Pechea I, jud. Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de preoţii din  Protoieria Covurlui, cu prilejul conferinţei pastoral-misionare de primăvară.

19 mai – săvârşeşte, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Tg. Bujor, jud. Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de preoţii din Protoieria Tg. Bujor, cu prilejul conferinţei pastoral-misionare de primăvară.

21 maiÎnălţarea Domnului şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – slujeşte, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la slujba Sfintei Liturghii, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi săvârşită pe podiumul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia hramului istoric al acestui sfânt lăcaş.

22 mai – săvârşeşte, la biserica „Sfinţii Apostoli” din municipiul Brăila, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de preoţii protoieriei, cu prilejul conferinţei pastoral-misionare de primăvară.

SOCIAL-CULTURALE

28 martie – participă la manifestările prilejuite de Simpozionul naţional „eTwinning – o comunitate de învăţare”, ediţia a III-a, desfăşurat la Seminarul Teologic „Sfântul Andrei” din Galaţi.

5 aprilie – în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi acordă diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“ şi premii câştigătorilor fazei eparhiale a Olimpiadei de Religie din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

12 aprilieÎnvierea Domnului – vizitează, cu prilejul Praznicului Învierii Domnului, creştinii şi creştinele privaţi de libertate de la Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi; participă, la Centrul pastoral-misionar „Sf. Cuv. Ioan Casian” din Galaţi, la tradiţionala întâlnire de Sf. Paşti cu preoţii din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

23 aprilieSf. M. Mc. Gheorghe – la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, premiază elevii din protoierie care s-au clasat pe locurile fruntaşe  la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie; participă la ceremonia de redeschidere a Muzeului de Istorie din Tecuci (după ample lucrări de consolidare şi amenajare în cadrul unui proiect cu finanţare europeană), la care au participat dl. Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, dl. prof. univ. dr. Ioan Carol Opriş, dnii directori ai Muzeelor de Istorie din Galaţi, Brăila, Tulcea, Bârlad, Focşani, cu acest prilej rostind o alocuţiune; acordă acestei instituţii, reprezentată de dl. director Doru Parascan, Diploma eparhială  „Pro Fide, Litteris et Arte”.

27 aprilie – participă la vernisajul expoziţiei „Brâncoveanu 300- tradiţia continuă”, organizată de Uniunea Arhitecţilor din România şi găzduită de Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos – Galaţi, cu acest prilej rostind o alocuţiune.

29 aprilie – premiază, la Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos, elevii câştigători la etapele pe protoierii şi, respectiv, pe Eparhie ale Concursului naţional catehetic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, organizat de Patriarhia Română cu prilejul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi oferă tuturor concurenţilor Diploma „Tinereţe şi credinţă“, emisă de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

7 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Comisiei pentru redactarea monografiilor eparhiale; prezidează, la Centrul Eparhial, întrunirea de lucru cu reprezentanţii liceelor din municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, în vederea stabilirii strategiei de organizare a ediţiei a XX-a a Pelerinajului tinerilor la Mănăstirea Buciumeni; participă la Concertul „Integrala Enescu” susţinut de violonistul Alexandru Tomescu (Bucureşti), la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, rostind cu acest prilej o alocuţiune.

15 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, colocviul dedicat personalităţii şi slujirii Episcopului Melchisedec Ştefănescu, reorganizatorul vieţii bisericeşti la Dunărea de Jos, cu prilejul împlinirii a 123 de ani de la trecerea la cele veşnice şi rosteşte un cuvânt de evocare a marelui ierarh.

16 mai – participă la evenimentul „Noaptea europeană a Muzeelor” desfăşurat la Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

21 mai – participă, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la ceremonia de premiere a elevilor câştigători ai etapelor pe eparhii şi, respectiv, pe patriarhie, ai Concursului naţional catehetic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.

ADMINISTRATIV-SINODALE

3 martie – prezidează, la Centrul eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

13 martie – participă, la Căminul Cultural al Tineretului din municipiul Brăila, la întrunirea de constituire a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” – filiala Brăila.

16 martie – prezidează, la Centrul eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

30 martie – prezidează, la Centrul eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

31 martie – prezidează, la sediile protoieriilor, conferinţele administrative ale preoţilor din Protopopiatele Galaţi şi Brăila; vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni – judeţul Brăila.

1 aprilie – prezidează, în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului eparhial, examenul de capacitate preoţească, sesiunea de primăvară.

18 aprilie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni – judeţul Brăila; vizitează şantierul de reconstrucţie, cu fonduri europene, a Complexului medieval (stăreţia şi arhondaricul) de la acest aşezământ monahal.

27 aprilie – prezidează, la Centrul eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

28 aprilie – prezidează, la sediul protoieriei, conferinţa administrativă a preoţilor din Protoieria Galaţi; prezidează şedinţa de analiză a activităţii cadrelor didactice din Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi.

30 aprilie – primeşte în Sala „Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului eparhial, pe tinerii teologi Bulgaru Alexandru, Bichir Mihail, Arsene Ionuţ Adrian şi Palade Viorel, cu viitoarele soţii şi părinţii acestora, pentru acordarea binecuvântării pentru căsătorie; prezidează, la sediul protoieriei Brăila, conferinţa administrativă a preoţilor şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

4 mai – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni, judeţul Brăila.

5 mai – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. Trifon”, judeţul Galaţi.

14 mai – prezidează, la Centrul eparhial, lucrările Permanenţei Consiliului Eparhial;  vizitează şantierul de reconstrucţie, cu fonduri europene, a Complexului medieval (stăreţia şi arhondaricul) de la Mănăstirea Măxineni, jud. Brăila.

15 mai – prezidează, la Capela Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din municipiul Galaţi, conferinţa preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Dunării de Jos; prezidează, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Centrului Eparhial, întâlnirea cu candidaţii la examenele de titularizare, pretransfer, continuitate şi, respectiv, suplinire pentru anul şcolar 2015-2016.

17 mai – vizitează cimitirele şi casele parohiale din parohiile Ciocile, Chichineţu, Florica, Colţea, Dudescu, Zăvoaia, Însurăţei, jud. Brăila.

18 mai – prezidează Conferinţa pastoral-misionară de primăvară din Protoieria Covurlui şi rosteşte cuvânt de învăţătură; vizitează şantierul capelei de la Mănăstirea Cudalbi.

19 mai – prezidează Conferinţa pastoral-misionară de primăvară din Protoieria Tg. Bujor şi rosteşte cuvânt de învăţătură; vizitează şantierul de la casa parohială din parohia Frumuşiţa, jud. Galaţi.

20 mai – participă, în Sala ,,Cuv. Ioan Casian” din Palatul Patriarhiei, la şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, desfăşurată la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti.

22 mai – prezidează Conferinţa pastoral-misionară de primăvară a preoţilor din Protoieria Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

PRIMIRI

18 martie – primeşte, la Catedrala arhiepiscopală, reprezentanţi ai preoţimii şi cinului monahal din eparhie, autorităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor social-culturale şi tineri de la liceele din municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, cu ocazia aniversării a 60 de ani de viaţă.

24 aprilie – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe Excelenţa Sa, Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei în România.

15 mai – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe delegaţii oraşelor membre ale Asociaţiei Internaţionale a Mării Negre, participanţi la cea de a 25-a Adunare Generală, desfăşurată la Galaţi în perioada 14-15 mai 2015.

18 mai – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, participanţii la Conferinţa Internaţională „Integrarea Europeană – Realităţi şi Perspective”, (EIRP 2015), ediţia a X-a, organizată de Universitatea „Danubius” din Galaţi.

19 mai – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, participanţii la Simpozionul Ştiinţific Naţional „Întâlnirile de la Mânjina”, organizat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi.

EXTERNE

2-3 mai – cu binecuvântarea şi din delegarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, participă la manifestările pan-ortodoxe organizate în localităţile Pliska şi Varna din Bulgaria (Mitropolia de Varna şi Velikopreslav), cu prilejul aniversării a 1150 de ani de la încreştinarea poporului bulgar, evenimente prezidate de Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

Pr. Gelu Aron, secretar eparhial