Prăznuirea Sf. Cuv. Antonie cel Mare la Galaţi

Parastas pentru Mitropolitul Antonie, la hramul bisericii
Parastas pentru Mitropolitul Antonie, la hramul bisericii

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a fost cinstit în chip deosebit la parohia gălăţeană din cartierul ,,Micro 21”, care îl are ca ocrotitor ceresc. În ajunul sărbătorii, o parte din membrii organismelor parohiale au vizitat, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, persoanele private temporar de libertate, după care, un sobor de preoţi din municipiu a oficiat slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Cuviosului.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian în biserica cea mică a parohiei. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea evlavioasă a credincioşilor, acesta fiind şi motivul pentru care, în incintă, se construieşte o biserică de dimensiuni mai mari, potrivit trebuinţelor pastorale şi liturgice ale enoriaşilor. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperişului, urmând să fie construite bolta şi turlele.

La slujbă au participat şi s-au împărtăşit elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale”, instituţie care se află pe teritoriul canonic al parohiei. Parte din aceşti copiii sunt asistaţi în Centrul de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz. La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea Centrului social.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu, Episcop al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre, trecut la Domnul în anul 2005.

După tradiţia parohială, preoţii slujitori, împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă, pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.

În locaşul de cult, după Sfânta Liturghie a avut loc şedinţa Consiliului şi Comitetului parohial, la care a participat ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian. După o succintă prezentare a dării de seamă pe anul 2014 cu privire la activitatea desfăşurată în cadrul parohiei şi a Centrului de zi pentru copii, au fost discutate principalele proiecte pentru anul 2015, între care: finalizarea noii biserici, intensificarea activităţilor pentru educarea copiilor în cadrul Centrului de zi şi consolidarea legăturii dintre parohie şi şcoală, spre folosul sufletesc al copiilor.

În anul 2005, Parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un Centru social pentru copii proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire, care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile Centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate. Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare” din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent, aici îşi desfăşoară activitatea 50 de copii selectaţi pe baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite pentru acasă.

Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar