Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice la Centrul multifuncţional de servicii sociale ,,Speranţe pentru vârsta a III-a”- Galaţi

Ziua de 1 Octombrie este recunoscută ca fiind „Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice”. Pentru marcarea zilei din acest an (2014), am colaborat cu mai multe instituţii partenere: Sindicatul Naţional al Femeilor Ortodoxe din România – filiala Galaţi, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Asociaţia Diabeticilor din Galaţi şi Parohia „Pechea IV” cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, care, prin grija pc. pr. paroh Cătălin Vătafu, a adus în cadrul Centrului nostru un număr de 20 de asistaţi ai Centrului Medico-Social Pechea, care au participat la activitatea desfăşurată.

Daruri pentru vârstnici
Daruri pentru vârstnici

Astfel, începând cu orele 1000, s-au derulat mai multe activităţi, pe care le prezentăm în continuare.

În deschidere, împreună cu pc pr. Cătălin Vătafu, am săvârşit „Slujba de mulţumire pentru toate binefacerile primite”. Fiind o zi festivă, de bucurie, am considerat că, mai înainte de derularea întregului program, se impunea a aduce mulţumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care le primim. Rugăciunea de mulţumire s-a încheiat cu un cuvânt de încurajare din partea coordonatorului centrului şi cu un cuvânt de învăţătură rostit de oaspetele nostru – pc pr. Cătălin Vătafu, care a evidenţiat necesitatea implicării Bisericii în viaţă persoanelor fără ajutor şi a oferit detalii despre activitatea desfăşurată în cadrul Centrului Medico-Social de la Pechea.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic care a interpretat şi câteva cântări religioase, închinate Maicii Domnului, întrucât la 1 Octombrie este prăznuit „Acoperământul Maicii Domnului”.

În continuare, reprezentanţi ai Asociaţiei Diabeticilor din Galaţi au susţinut o sesiune de informare asupra pericolului acestei boli, au împărţi pliante şi au măsurat glicemia vârstnicilor participanţi. În acelaşi timp, au fost efectuate şi controale oftalmologice tuturor asistaţilor, fiind prescrise tratamente pentru fiecare caz în parte. Unii dintre asistaţi au primit gratuit ochelari.

Elevi ai Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” au recitat poezii specifice zilei şi au interpretat melodii tradiţionale, care, cu siguranţă, pentru câteva momente, au îndepărtat sentimentul de însingurare şi au prefăcut tristeţea în bucurie şi bună-dispoziţie.

Masa de prânz  a fost oferită de către SNFOR – Galaţi, prin purtarea de grijă şi buna colaborare care există între noi, dorindu-se prin aceasta implicarea directă a membrelor active în activităţile sociale care se desfăşoară în oraşul Galaţi.

La finalul activităţii, persoanelor vârstnice prezente le-au fost oferite flori, iar elevilor iconiţe şi cărţi de rugăciune.

Această împreună participare la activităţile noastre are ca scop manifestarea prin faptă a iubirii creştineşti faţă de persoanele vârstnice cu nevoi deosebite, precum şi împărtăşirea din darurile credinţei şi a culturii noastre strămoşeşti tinerilor  prezenţi la activitate.

Pr. Florin Chiosa, Coordonatorul centrului