Sfântul Mare Mucenic Pantelimon ocrotitorul Mănăstirii Lacu-Sărat din judeţul Brăila

Prezenţă arhierească la hramul mănăstirii
Prezenţă arhierească la hramul mănăstirii

În ziua de 27 iulie a.c., Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“, situată în staţiunea Lacu-Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, şi-a sărbătorit hramul.

Aşezământul monahal, aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, este loc al luptei duhovniceşti pentru monahiile care slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, dar şi centru pentru alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic.

Eveniment pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă, hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor, la care s-au adăugat şi cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat.

La momentul liturgic cuvenit, credincioşii, primeniţi sufleteşte şi trupeşte, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, iar la final a fost săvârşit parastasul pentru ctitori.

După tradiţie, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, harnicele şi inimoasele maici ale mănăstirii s-au preocupat în special de bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate, pregătind pachete cu hrană pentru fiecare dintre ei, iar după oficierea Sfintei Liturghii, s-a dat citire Acatistului Sfântului  Mucenic Pantelimon, pentru bătrânii greu încercaţi de boli şi diferite afecţiuni, veniţi la acest centru pentru tămăduire.