Ziua Eroilor

Eroii nu ne părăsesc nicicând

Li se aud profunzi prin secoli paşii,

Noi trecem toţi, dar ei rămân vibrând

Mereu contemporani cu toţi urmaşii.

Nicolae Iorga spunea că neamul este etern prin cultul eroilor săi. Eroii sunt cei dragi nouă. Nu există nicio casă, nicio familie din România, care să nu fie înnobilată de eroi, oameni căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei. Ei au luptat pentru apărarea pământului patriei, pentru Ortodoxie.

Avem eroi, oameni care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi.

Cel mai bun mod de a-i cinsti este acela de a nu uita modul lor de a privi propria naţiune şi propria existenţă. Este o viziune care exclude egoismul. Un adevărat erou este şi martirul pentru credinţă, un adevărat erou este şi cel care a murit în închisorile comuniste. Există diferite tipuri de eroi, însă ce au în comun toţi aceşti oameni este capacitatea de sacrificiu pentru un ideal înalt.

Prin rugăciunile pe care le facem întotdeauna pentru cei răpuşi de soartă, însă, cu atât mai mult pentru eroi, noi recunoaştem ceea ce ei au făcut: faptul că şi-au sacrificat viaţa pentru un ideal, pentru patria lor, pentru a fi fideli unei chemări speciale, aceea de a-şi apăra propriul popor. De aceea, Înălţarea Domnului este o zi specială pentru români.

Să nu-i uităm nici pe cei care, în perioada represiunii comuniste au păstrat viu spiritul libertăţii şi al demnităţii umane, spiritul curajului de a spune adevărul.

Mulţi dintre aceşti eroi nu şi-au aflat mormintele şi nu şi-au găsit odihna, fapt pentru care astăzi, aici, împreună, ne facem datoria de a le onora jertfa şi ne rugăm pentru odihna sufletelor lor

Ei au căzut cu faţa la duşmani,

Dar nu sunt morţi, căci inima lor bate

De dincolo de moarte şi de ani

De-a pururi pentru noi şi pentru libertate!

Mihaela-Florentina Fediuc, Clasa a XI-a A,

Liceul Tehnologic Însurăţei