Duminica Părinţilor şi a Copiilor (1 iunie 2014) la Parohia Pechea IV

DSCN1051
Sărbătoarea copilăriei la Pechea

Cu ocazia zilei de 1 iunie, care a coincis în acest an cu Duminica Părinţilor şi a copiilor, la Parohia Pechea IV din Protoieria Covurlui, părintele paroh împreună cu membrii Consiliului şi Comitetului parohial s-au străduit ca, prin câteva pregătiri să aducă o bucurie în sufletele copiilor.

Astfel, încă din ziua de vineri, 30 mai, atât în cadrul întâlnirii catehetice, cât şi la şcoală, copiilor li s-a vorbit de semnificaţia zilei de duminică, fiind invitaţi să participe la săvârşirea Sfintei Liturghii unde, de altfel au răspuns un număr de aproximativ 60 de elevi şi copii mai mici, de grădiniţă.

În cadrul sfintei slujbe nu au fost neglijaţi nici părinţii, către care s-a îndreptat cuvântul de învăţătură al preotului paroh, cu trimitere la Rugăciunea Mântuitorului pentru unitate, care are roade şi pentru unitatea familiei, dar ne aminteşte, mai ales, de unitatea Persoanelor Dumnezeieşti în Preasfânta Treime, a Cărei sărbătoare constituie modelul spre care legăturile membrilor familiei trebuie să tindă, în iubire şi slujire reciprocă, unii faţă de alţii.

După împărtăşirea tinerilor şi încheierea slujbei, afară, pe platoul din faţa bisericii, copiii au putut fi martorii unei piese de teatru realizate „de copii pentru copii”, intitulată „Sarea în bucate”. Acest lucru a fost posibil şi datorităv remii prielnice, pe care Dumnezeu a făcut-o, la rândul Lui, cadou copiilor şi nouă, tuturor.

Manifestare cultural-educaţională desfăşurată de Ziua Eroilor
Manifestare cultural-educaţională desfăşurată de Ziua Eroilor

Piesa a fost pregătită de o asociaţie care activează în comuna Pechea şi care oferă asistenţă pentru pregătirea temelor copiilor din familii nevoiaşe cu o stare socială precară şi care întotdeauna este foarte receptivă şi doritoare de activităţi atât artistice, cât şi liturgice, în colaborare cu Biserica.

La sfârşit, prin membrele Comitetului parohial coordonate de doamna preoteasă, copiii au primit cadouri constând în mingi şi articole sportive, pentru încurajarea jocurilor în aer liber ca alternativă mai bună la cele ale mediului virtual al televizorului şi calculatorului. Ulterior, atât copiii cât şi părinţii au putut participa la un frumos festival al tradiţiilor româneşti organizat de Primăria Pechea şi o societate de cablu din comună, la care grupuri folclorice ale centrului Cultural „Dunărea de Jos”, dar şi de la Lieşti, Piscu şi alte localităţi învecinate au oferit un frumos tablou al valorilor romaneşti naţionale.

Ne rămâne ca amintire dragă şi încurajare în lucrarea cultural-educaţională cu cei tineri şi nu numai frumoasa fotografie de la încheierea piesei de teatru, unde copii, părinţi şi bunici au constituit „familia de acasă, în Familia Bisericii”.

Pr. Cătălin Vătafu