Mesajul Patriarhului României la trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Vladimir al Kievului şi al întregii Ucraine

Înaltpreasfinției Sale,

Înaltpreasfințitului Părinte ONUFRIE,

Mitropolit al Cernăuților și Bucovinei,

Locțiitor de Mitropolit al Kievului și al întregii Ucraine

Înaltpreasfinția Voastră,

Cu profundă durere creștinească am aflat despre trecerea la cele veșnice a Preafericitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, ca urmare a unei boli îndelungate.

Personalitatea duhovnicească a Preafericitului Părinte Vladimir Sabodan, pe care l-am cunoscut personal încă din anul 1990, a fost un dar binecuvântat de Dumnezeu pentru Ucraina, în condițiile existenței mai multor schisme care provoacă dezbinare în rândul credincioșilor ortodocși ucraineni.

Preafericitul Părinte Vladimir a fost un înţelept păstor de suflete, făcând adesea apel la pace, dialog și frățietate în Ucraina. A slujit, „cu timp și fără timp” (2 Timotei 4, 2) spre binele și folosul păstoriților săi și spre pacea întregii Biserici a lui Hristos, pe care a iubit-o până în ultima clipă a vieţii sale.

În numele ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române adresăm frăţeşti condoleanţe Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina și ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască odihnă sufletului robului Său mitropolitul Vladimir, în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire!

Cu frăţească dragoste în Hristos Domnul,

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române