Bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei Măgureni din Insula Mare a Brăilei

Aspect din timpul slujbei de târnosire a sfântului lăcaş
Aspect din timpul slujbei de târnosire a sfântului lăcaş

În Duminica a IV-a după Înviere, cunoscută în Biserica Ordodoxă ca Duminica Slăbănogului, credincioşii parohiei Măgureni (comuna Măraşu), Protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila, au participat la târnosirea noii biserici parohiale din localitate, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.

Slujba de sfințire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa credincioşilor din parohie şi a autorităţilor locale.

După tradiție, cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare a ierarhului locului.

Aflată în Insula Mare a Brăilei, localitatea Măgureni s-a format între anii 1860 și 1900, prin comasarea comunităţilor de ciobani veniţi aici din Ardeal şi din cunoscuta zona dobrogeană, Dăieni.

Inițial, satul s-a numit ,,Nedeicu”, însă din anul 1964 a primit numele Măgureni, cum este cunoscut și astăzi.

În prezent, localitatea Măgureni numără 150 de familii.

Terenul pe care s-a zidit lăcaşul de cult a fost donat de Consiliul Local al Comunei Mărașu, iar la data de 14 iunie 2011, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie pentru noua biserică care s-a zidit cu binecuvântarea şi îndrumarea ierarhului locului, prin jertfa bunilor credincioşi din tânăra localitate, dar şi prin contribuția substanţială a autorităţilor locale.

Pc pr. Costin Tureac, parohul parohiei Măraşu, ajutat de sfetnicii din Consiliul şi Comitetul parohial au înzestrat noul lăcaș de cult cu sfintele odoare, catapeteasma şi mobilierul liturgic, pentru ca, în data de 11 mai 2014, biserica să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.

Între aceștia s-au numărat şi persoanele cu dizabilităţi din parohie pentru care, în Duminica Slabănogului, Înaltpreasfinţia sa a rostit rugăciuni speciale de sănătate.

De asemenea, la eveniment au participat un număr de 30 de credincioși din parohia ,,Sf Mc. Antim” din Galați, însoţiţi de preotul paroh Niţu Voicu, cu care parohia este înfrăţită.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, după care, la finele Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a  acordat o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se atât pentru credincioşii participanţi, cât şi pentru persoanele bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Participant