Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici la Brăila

Duminica Ortodoxiei şi Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Duminica Ortodoxiei şi Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Ca în fiecare an, ziua de 9 martie este prilej de mare bucurie duhovnicească pentru membrii comunităţii persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Brăila. Fie că vorbim despre hipoacuzici, despre nevăzători sau despre persoane cu dizabilităţi din centrele de zi şi permanente, cu toţii au participat, cu emoţie în suflet, la prăznuirea ocrotitorilor spirituali ai bisericii lor, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos, manifestările dedicate hramului au început cu o săptămână înainte, prin vizite pastoral-misionare şi social-filantropice la filialele şi la centrele de zi şi permanente din oraş. În cadrul acestor vizite s-au purtat discuţii pe tema „Sfinţii 40 de Mucenici, ocrotitorii spirituali ai persoanelor cu dizabilităţi din Brăila”  şi o parte din aceste persoane au fost spovedite şi împărtăşite.

Pe data de 8 martie, la ceas de seară am săvârşit în sobor de preoţi, Acatistul şi Vecernia cu Litie în cinstea Sfinţilor 40 de Mucenici. La sfârşit s-au împărţit ,,mucenici” tuturor participanţilor la slujbă.

Pelerini la hramul bisericii ,,Sfinţii 40 de Mucenici” din Brăila
Pelerini la hramul bisericii ,,Sfinţii 40 de Mucenici” din Brăila

A doua zi de dimineaţă, în ziua hramului, ne-am reunit în biserică, preoţi şi credincioşi pentru a săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie, cu cântări înălţătoare, dat fiind faptul că anul acesta, ziua hramului a coincis cu Duminica Ortodoxiei. După Sfânta Liturghie, membrele comitetului parohial au pregătit şi împărţit 200 de pachete cu hrană şi ,,mucenici”, tuturor participanţilor la hram. Ca o continuare a Liturghiei de după Liturghie, ne-am deplasat apoi la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Brăila, unde am oferit o masă caldă celor 50 de beneficiari de acolo.

Pe data de 10 martie, împreună cu membri din Consiliul parohial, ne-am deplasat la Centrul „Pescăruşul”,  Asociaţia „TREBUIE!” şi Asociaţia „Speranţa” şi am oferit copiilor cu dizabilităţi de acolo fructe şi ,,mucenici”.

Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop pentru tot sprijinul acordat şi dăm slavă lui Dumnezeu şi Sfinţilor 40 de Mucenici pentru că ne-au ajutat şi anul acesta să aducem un strop de bucurie în sufletele şi în inimile păstoriţilor noştri.

Pr. Adrian Vanghele,

Parohia „Sfinţii 40 de Mucenici”-  Brăila