Sfinţii 40 de Mucenici, ocrotitorii spirituali ai persoanelor cu dizabilităţi din Brăila

SF. 40 DE MUCENICiZiua de 9 martie este prilej de mare bucurie duhovnicească pentru comunitatea de persoane cu dizabilităţi din municipiul Brăila, deoarece bisericuţa special destinată lor îşi serbează ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii 40 de Mucenici. Când vorbesc de persoane cu dizabilităţi, mă refer atât la surdomuţi şi nevăzători, cât şi la copiii şi adulţii cu handicap de la fundaţiile, asociaţiile şi centrele de zi şi permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului. Comunitatea noastră însumează aproximativ 1000 de persoane, copii, adulţi şi vârstnici, care Îl descoperă pe Dumnezeu, fiecare după putinţa sa.

Anul acesta, manifestările dedicate hramului au început cu o săptămână înainte, prin vizite pastorale la toate centrele şi fundaţiile cu persoane cu handicap şi prin spovedirea şi împărtăşirea asistaţilor. De asemenea, au fost împărţite pachete cu îmbrăcăminte şi încălţăminte la copiii familiilor asistate.

Luni seara, în ajunul sărbătorii, s-a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfinţilor 40 de Mucenici, ocrotitorii bisericuţei noastre, de către un numeros sobor de preoţi.

Marţi dimineaţa, în ziua hramului s-a săvârşit slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, în cadrul căreia s-au împărtăşit cu Sfintele Taine cei 20 de copii din cadrul Fundaţiei „Trebuie!” şi copiii de la Fundaţia „Speranţa”. De asemenea, la Sfânta Liturghie au participat membrii Asociaţiei Surzilor – Filiala Brăila, însoţiţi de doamna referent Gianina Apetroae, ai Asociaţiei Nevăzătorilor – Brăila, în frunte cu domnul preşedinte Adrian Frâncu, elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă, însoţiţi de doamna director Steliana Copae şi copii de la Centrul Permanent „Pescăruşul” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Cu toţii am avut marea bucurie de a-l avea în mijlocul nostru pe Întâistătătorul eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitul dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit persoanelor cu dizabilităţi pentru prezenţa la hram, a înălţat rugăciuni către bunul Dumnezeu pentru sănă-tatea şi ocrotirea acestor persoane şi, în acelaşi timp, ne-a adresat tuturor un îndemn de a ne iubi mai mult între noi şi de a ne apropia mai des de aceste persoane.

Picture 060

După Sfânta Liturghie, biserica noastră a organizat agapa frăţească, la care au participat toate persoanele cu dizabilităţi prezente la eveniment, însumând peste 100 de credincioşi. De asemenea, cu sprijinul Parohiei „Naşterea Domnului”- Brăila, au fost pregătite 200 de pachete cu mâncare pentru persoanele nevoiaşe.
Toţi cei prezenţi la hram au primit la plecare tradiţionalii mucenici.

În după-amiaza aceleiaşi zile, au fost vizitate centrele de persoane cu handicap nedeplasabile, care au primit din bucuria hramului, ofrande binecuvântate.

Pr. Adrian Vanghele