Acţiuni filantropice la Sărbătoarea Naşterii Domnului: ,,…Nu uita, când eşti voios, române, să fii bun!”

Naşterea Domnului este percepută în rândul creştinilor ca o sărbătoare de familie, un bun prilej ca fiii plecaţi în lume după rosturile lor să se reunească în jurul mesei de Crăciun, sub cetină de brad şi în murmur de colinde. Nu mai puţin, Naşterea Domnului este şi un binevenit prilej de a ne apleca asupra celor aflaţi în dificultate, asupra celor care din diverse motive nu pot fi în mijlocul familiilor lor.

Către aceştia şi-a îndreptat atenţia şi ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iniţiind o amplă acţiune filantropică având drept ţintă Centrul pentru persoanele fără de adăpost, aflat în incinta Spitalului Municipal „Elisabeta Doamna”, unde 100 de persoane au primit vizita ierarhului, în prima zi de Crăciun, însoţit de pc pr. capelan Cosmin Munteanu și de asistentul social din cadrul Protoieriei Galaţi. Cu acest prilej, asistaţii au beneficiat de o masă caldă, dulciuri şi iconiţe, eveniment ce a adus bucurie persoanelor din acest centru, atât pentru darurile primite, cât și pentru cuvântul de folos primit de la chiriarhul Dunării de Jos. În semn de mulţumire, un grup de colindători din acest centru social a  interpretat câteva colinde.

Daruri ale Protoieriei Galaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil
Daruri ale Protoieriei Galaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil

În acelaşi timp, Protoieria Galaţi a distribuit celor 25 azilanţi din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil –  Galaţi hrană caldă, alimente de bază, dulciuri, îmbrăcăminte şi articole de igienă într-o încercare de a aduce bucurie imigranţilor care şi-au găsit adăpost în oraşul nostru. Pc pr. protoiereu a transmis mesajul ierarhului locului adăugând un cuvânt de încurajare, îndemnând la speranţă şi la nădejdea venirii unor timpuri mai bune şi mai liniştite în ţările lor de origine, dominate acum de conflicte armate (Siria, Afganistan, Pakistan, Sudan, etc). S-au purtat discuţii cu asistaţii care au mulţumit ÎPS Casian pentru grija arătată şi au subliniat că ei ,,nu sunt creştini, dar cred în Dumnezeu şi Dumnezeu ajută pe creştini ca aceştia să poată ajuta pe azilanţi”. Suma necesară susţinerii acestor proiecte s-a ridicat la valoarea de 4.807 lei, fiind acoperită din venitul agricol al Protoieriei aferent anului 2012, venit ce tocmai a fost încasat.

Urmând exemplul ierarhului, Protoieria a iniţiat o activitate filantropică adresată asistaţilor din ,,Centrul de locuinţe şi Sprijin pentru Tineri” din strada Zimbrului, unde tineri cu posibilităţi materiale şi financiare reduse îşi au reşedinţa. Ajutorul a constat în oferirea unor alimente necesare organizării mesei festive de Crăciun dar şi rechizite, jucării şi articole pentru copii.

În acest context amintim şi eforturile făcute de parohiile din cadrul Protopopiatului Galaţi care au organizat activităţi de susţinere similare pentru credincioşii aflaţi în dificultate, aducând o clipă de bucurie, ajutându-i să uite pentru moment de probleme şi să simtă o alinare la Naşterea Domnului, aşa cum şi colindul din străbuni ne îndeamnă: „Dar nu uita, când eşti voios, române, să fii bun!”

A consemnat Dorin Buruiană,

lucrător social la Protoieria Galaţi