Sfântul Antonie cel Mare cinstit la Galaţi

În fiecare an, la data de 17 ianuarie când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, creştinii parohiei gălăţene din cartierul Micro 21 care îl au ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.

Pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală
Pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală

Manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice prilejuite de cinstirea Sfântului Antonie cel Mare au debutat încă din ajun, prin vizita unor membri ai organismelor parohiale la persoanele private temporar de libertate din Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi, după care, la ceas de seară, un sobor de preoţi din municipiu a oficiat slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului.

În ziua hramului, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cea mică a comunităţii. În parohie se află acum în construcţie o biserică de dimensiuni mai mari, după nevoie pastorale şi liturgice ale enoriaşilor. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperişului, urmând să fie aşezate bolta şi turlele.

Binecuvântarea agapei de hram pentru copii
Binecuvântarea agapei de hram pentru copii

La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copiii sunt asistaţi în centrul de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre, trecut la Domnul în anul 2005.

După tradiţia parohială, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de însuşi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi ceilalţi preoţi şi diaconi slujitori.

Participant