Praznicul Adormirii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Dunării de Jos: Sărbătoare la Mănăstirile Adam şi Vladimireşti, din judeţul Galaţi

14 august 2013: Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Adam
14 august 2013: Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Adam

Pentru a cinsti cum se cuvine praznicul împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, pelerinii şi-au îndreptat paşii către două dintre mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care şi-au sărbătorit hramul. Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Mănăstirea Adam, din nordul judeţului Galaţi, pentru a săvârşi slujba Prohodului Maicii Domnului în ajunul sărbătorii, iar în ziua praznicului a săvârşit Sfânta Liturghie la mănăstirea gălăţeană Vladimireşti.

Priveghere în cinstea Maicii Domnului, la Adam
Priveghere în cinstea Maicii Domnului, la Adam

A devenit deja o tradiţie ca, înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam să fie purtată în procesiune prin localităţile din judeţul Galaţi, pe întreaga perioadă a postului de la începutul lunii august. Credincioşi din eparhie care s-au bucurat de „vizita“ anuală pe care Maica Domnului le-o face, prin cinstita sa icoană, vin în ajunul şi în ziua praznicului pentru a-i mulţumi Născătoarei de Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra lor, prin mijlocirea sa, şi pentru a-i cere ajutor în necazurile lor. Şi în acest an, incinta Mănăstirii Adam s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi la slujba Prohodului Maicii Domnului. ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos le-a vorbit acestora despre întâlnirea oamenilor cu Maica lui Dumnezeu: „Este o întâlnire a fiilor cu Mama lor cea din ceruri; este o întâlnire a noastră, a fiilor şi fiicelor, care, pe lângă mama trupească, aflată pe pământ sau sub pământ, mai avem cu toţii pe Mama noastră, deodată cerească şi pământească“. După slujbă, mulţimea pelerinilor s-a aşezat într-un rând ce şerpuia în întreaga incintă a mănăstirii, aşteptând ca icoana făcătoare de minuni, din secolul al XVI-lea, să fie purtată, în semn de binecuvântare, pe deasupra creştetelor lor, aducându-le mângâiere şi pace.

15 august 2013: Hramul mănăstirii din localitatea gălăţeană Tudor Vladimirescu
15 august 2013: Hramul mănăstirii din localitatea gălăţeană Tudor Vladimirescu

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Vladimireşti din judeţul Galaţi a fost săvârşită de ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Tot cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a  sfinţit pictura altarului de vară al mănăstirii. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre curăţia Maicii Domnului care, după ce se dovedeşte vrednică a purta în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, îşi lasă sufletul purtat pe braţele Lui, la cinstita sa adormire: „Mântuitorul nu a găsit pe pământ pe altcineva mai pregătit, mai curat şi mai sfânt decât Cortul Lui, Maica Lui cea pământească, pe care a vrut să o facă Maică Cerească. Aşa cum Maica Domnului Îl primeşte în sfintele ei braţe pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ca Prunc, şi ne cheamă pe toţi să-L cinstim, tot aşa, la Adormirea Născătoarei de Dumnezeu, Mântuitorul vine şi ia pe braţele Lui sufletul Maicii Sale, ca să ne arate că, la fiecare dintre noi, când murim, vine sfântul înger şi ne duce pe braţe sufletul“. Arhiepiscopul Dunării de Jos a mai arătat că „Maica Domnului rămâne Mamă pământească pentru Mântuitorul, dar fiind luată cu trupul la cer, în chip nevăzut şi tainic, de Mântuitorul, ea devine pentru noi, pământenii şi Mamă cerească“.

A consemnat Alexandru Briciu