Ziua Eroilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Cinstirea eroilor la monumentul din Cimitirul ,,Eternitatea”- Galaţi
Cinstirea eroilor la monumentul din Cimitirul ,,Eternitatea”- Galaţi

La Dunărea de Jos, tradiţionalele manifestări dedicate eroilor patriei au început încă din săptămâna premergătoare acestui moment sărbătoresc, prin susţinerea, în toate şcolile şi liceele Eparhiei, a unei ore de religie cu tema „Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor“, în care a fost prezentată elevilor importanţa religioasă şi semnificaţia naţională  ale acestei sărbători.

La Praznicul Înălţării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc şi au fost organizate ample manifestări liturgice şi cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit pe „câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român“. De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Tineri participanţi la momentul comemorativ
Tineri participanţi la momentul comemorativ

În preziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Vecerniei cu Litie la parohia „Înălţarea Domnului” din municipiu. La programul liturgic au participat numeroşi credincioşi din parohie, dar şi  elevi însoţiţi de  profesorii lor.

A doua zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prelungirea căreia, a fost organizată tradiţionala procesiune închinată eroilor.

Alaiul s-a format la biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiu, unde slujitorii sfintelor altare, garda de onoare constituită din militari ai unităţilor Garnizoanei Galaţi, oficialităţile municipale şi judeţene, tineri seminarişti şi elevi, precum şi numeroşi credincioşi l-au întâmpinat pe Chiriarhul locului.

După rugăciunea de mulţumire, alaiul a pornit către Cimitirul „Eternitatea“, la Monumentul închinat Eroilor Neamului, unde a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire. După evocarea semnificaţiei Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe și coroane de flori, urmate de defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

Slujbă de pomenire la Monumentul eroilor din Brăila
Slujbă de pomenire la Monumentul eroilor din Brăila

Tinerii elevii participanţi au depus coroane şi flori pe Altarul Eroilor Neamului şi au intonat atât Imnul de Stat al României, cât şi Imnul Eroilor.

În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu acelaşi nume.

Şi la această manifestare închinată eroilor neamului a participat şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a oficiat, alături de slujitori de la parohiile din oraş, slujba de pomenire şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de folos duhovnicesc.

Pr. Gabriel Molocea