Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

LITURGICEIPS Casian

2 iunie – săvârşeşte slujba de sfinţire a picturii bisericii din Parohia Pechea II, Protoieria Covurlui, judeţul Galaţi, urmată de slujba Sfintei Liturghii, rostind cuvânt de învăţătură; acordă rangul de iconom preotului paroh Valentin Diaconu.

9 iunie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

12 iunie – săvârşeşte, la Parohia „Înălţarea Domnului” din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 iunieÎnălţarea Domnului – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul „Eternitatea” din municipiul Galaţi; conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul „Sfinţii Împăraţi” din municipiul Brăila.

15 iunie – oficiază, la Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Galaţi, slujba Sfintei Taine a Cununiei pentru tinerii Lucian şi Elena Bute, rostind cuvânt de învăţătură; oficiază, la Parohia „Vovidenia” din Galaţi, slujba Sfintei Taine a Cununiei pentru tinerii Cristian şi Mădălina Balaban, rostind cuvânt de învăţătură.

16 iunie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază, la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi, slujba Sfintei Taine a Cununiei pentru tinerii Cosmin şi Silvia-Daniela Ilie, rostind cuvânt de învăţătură.

19 iunie – săvârşeşte slujba de sfinţire a troiţei de la Şcoala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu” din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură;

20 iunie – săvârşeşte slujba de sfinţire a Capelei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din cadrul Penitenciarului pentru Minori şi Tineri din localitatea Tichileşti, judeţul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

22 iunieMoşii de vară – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba parastasului de obşte şi rosteşte cuvânt de învăţătură; participă la slujba de Priveghere de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

23 iuniePogorârea Duhului Sfânt – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază slujba Vecerniei speciale a praznicului Preasfintei Treimi; săvârşeşte, la Mănăstirea Măxineni, slujba Vecerniei cu Litie, cu ocazia hramului acestui aşezământ monahal.

24 iunieSfânta Treime – săvârşeşte, la Altarul din pădure al Mănăstirii Buciumeni, judeţul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură către tinerii liceeni din întreaga Eparhie, participanţi la pelerinaj şi către profesorii însoţitori.

25 iunie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, o slujbă de pomenire a victimelor accidentului din Muntenegru, urmată de sfinţirea Drapelului naţional al României, în prezenţa autorităţilor locale, rostind un cuvânt de învăţătură cu ocazia Zilei Drapelului; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de Te-Deum, binecuvântând profesorii şi absolvenţii Secţiei Farmacie din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii ,,Dunărea de Jos” – Galaţi.

27 iunie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii, urmată de Te-Deum, cu ocazia încheierii studiilor universitare de către absolvenţii promoţiei 2013, din cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

28 iunie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Apostoli“ din municipiul Brăila, slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

29 iunie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Apostoli“ din municipiul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

1 iulie – participă la biserica ,,Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din Galaţi, la slujba Vecerniei şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

2 iulieSf. Voievod Ştefan cel Mare – săvârşeşte, la Mănăstirea Toflea, judeţul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

4 iulie – participă, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi ceilalţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la slujba Sfintei Liturghii, urmată de Te-Deum, săvârşite la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia deschiderii lucrărilor Sfântului Sinod.

SOCIAL – CULTURALE

30 mai – participă la recepţia finală a lucrărilor de refacere a bisericii voievodale de la Mănăstirea Măxineni, judeţul Brăila, în prezenţa Ministrului Culturii, dr. Daniel Barbu, a membrilor Comisiei de recepţie, a dlui prof. univ. dr. Ionel Cândea – directorul Muzeului Brăilei şi a reprezentanţilor firmei antreprenoare.

31 mai – participă la cursul festiv al absolvenţilor anului IV de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; participă la lansarea cărţii pr. Ioannis Romanidis – „Teologia patristică”, la sala de conferinţe a Protoieriei Brăila şi rosteşte o alocuţiune.

1 iunie – participă, în cadrul Aşezământului filantropic „Sf. Vasile cel Mare” – Galaţi, la activităţile religioase, cultural-artistice şi educaţionale intitulate „Edificiul vieţii omului de azi, temelia educaţiei copilului de ieri”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului.

6 iunie – participă, în cadrul Aşezământului social „Sf. Pantelimon” – Lacu Sărat, la sesiunea festivă de închidere a proiectului „Alege Şcoala!”, organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Fundaţia ,,World Vision” România, rostind cuvânt de învăţătură către preoţii şi elevii prezenţi.

12 iunie – participă la procesiunea dedicată Zilei Eroilor, de la Parohia „Înălţarea Domnului” spre Cimitirul „Eternitatea”  din municipiul Galaţi; participă la procesiunea dedicată Zilei Eroilor, de la Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” spre Cimitirul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Brăila.

19 iunie – participă, la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Galaţi, la lansarea volumelor având ca autor pe prof. univ. dr. Constantin Gh. Marinescu, căruia îi conferă distincţia „Vrednicia andreiană”; primeşte  medalia „Columna lui Traian” din partea prof. univ. dr. Vasile Burlui, preşedintele Universităţii „Apollonia” din Iaşi.

20 iunie – participă, la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, la serbarea de sfârşit de an şcolar a elevilor de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 iunie – prezidează, la Mănăstirea Buciumeni, protopopiatul Nicoreşti, judeţul Galaţi,  ceremonia de premiere a copiilor participanţi la concursurile „Bucuria de a fi creştin”, „Alege şcoala!” şi Olimpiada de Religie, participând la dialogurile pe teme duhovniceşti cu liceenii din judeţele Galaţi şi Brăila.

27 iunie – participă, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, la aniversarea a 20 de ani de existenţă şi la cursul festiv al promoţiei de absolvenţi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“, rostind o scurtă alocuţiune.

ADMINISTRATIV – SINODALE

28 mai – prezidează, la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, examenul de atestat al absolvenţilor secţiilor Pastorală şi Patrimoniu.

30 mai – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni, judeţul Brăila.

2 iunie – vizitează şi binecuvântează slujitorii şi credincioşii din parohiile Pechea II şi IV, precum şi obştea Mănăstirii Cudalbi, protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi; vizitează şi binecuvântează credincioşii membri ai Asociaţiei ,,Oastea Domnului” din localitatea Pechea, judeţul Galaţi, adresându-le cuvânt de învăţătură.

3 iunie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

10 iunie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

17 iunie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

20 iunie – vizitează noua clădire administrativă a Penitenciarului pentru Minori şi Tineri din Tichileşti, judeţul Brăila, cu prilejul sfinţirii capelei.

24 iunie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii ,,Sf. Treime” din localitatea Buciumeni, protopopiatul Nicoreşti, judeţul Galaţi.

28 iunie – vizitează, împreună cu dl prim-vicepriministru Liviu Dragnea şi dl Dan Nica, ministrul pentru societatea informaţională, şantierul de consolidare, reparaţii şi amenajare de la Palatul Episcopal din Galaţi.

PRIMIRI

3 iulie – primeşte, la Sala „Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului eparhial, pe tinerii teologi, cu viitoarele soţii şi părinţii acestora, pentru acordarea binecuvântării de căsătorie.

Pr. Gelu Aron, secretar eparhial