Praznicul Izvorului Tămăduirii în municipiul Brăila

Binecuvântarea pelerinilor veniţi la sărbătoare
Binecuvântarea pelerinilor veniţi la sărbătoare

În zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată, zeci de mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni, dar şi din ţară sau străinătate s-au îndreptat în pelerinaj către biserica cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită, izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

Pelerinajul a început încă din ajunul sărbătorii când primii credincioşi au sosit în Brăila pentru a priveghea la Izvorul Tămăduirii şi pentru a participa la Vecernia şi Litia oficiate în biserica „Buna Vestire“.

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa evlavioasă şi rugătoare a mulţimii credincioşilor.

Vernisarea expoziţiei pascale de icoane, ouă încondeiate şi aranjamente florale în foaierul Teatrului ,,Maria Filotti” din Brăila
Vernisarea expoziţiei pascale de icoane, ouă încondeiate şi aranjamente florale în foaierul Teatrului ,,Maria Filotti” din Brăila

Între cei prezenţi s-au aflat şi persoanele cu dizabilităţi, slujba fiind transpusă şi în limbaj mimico-gestual.

În continuare, chiriarhul locului a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Sfântul Altar al bisericii şi a rostit cuvânt de învăţătură pentru clericii şi credincioşii prezenţi la această importantă sărbătoare a urbei brăilene.

La final, mulţimea credincioşilor care a participat la întregul program liturgic şi pastoral-misionar a fost stropită cu agheazmă şi a primit arhierească binecuvântare, după care a fost invitată la tradiţionala agapă frăţească.

Expoziţie de icoane
Expoziţie de icoane

După slujbă, în foaierul Teatrului „Maria Filotti“, aflat în  vecinătatea  sfântului lăcaş, a avut loc vernisarea unei expoziţii pascale de icoane, ouă încondeiate şi aranjamente florale. În deschiderea vernisajului, ierarhul Dunării de Jos, credincioşii brăileni şi oficialităţile locale au asistat la un miniconcert de cântece pascale oferit de corul „Orpheu“ al Liceului de Arte „Hariclea Darclée“ din municipiul Brăila.

În prelungirea acestei sărbători, un grup de preoţi au vizitat bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Brăila, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de o parte din preoţii slujitori, a vizitat bolnavii de la Spitalul Judeţean „Sfântul Nicolae“. Aceştia au fost binecuvântaţi şi stropiţi cu agheazmă de ierarhul Dunării de Jos, oferindu-li-se iconiţe şi apă sfinţită din „izvorul tămăduirii“ de la biserica brăileană.

Participant