Sărbătoarea Botezului Domnului şi Sfinţirea Aghesmei Mari la Dunărea de Jos

3Praznicul Bobotezei la Brăila

La praznicul Botezului Domnului, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Naşterea Domnului” din Brăila. Începând cu ora 11.00,   în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, avându-l în frunte pe ierarhul lor, au pornit de pe esplanada catedralei către faleza Dunării, unde a avut loc slujba de sfinţire a apelor.

În cuvântul rostit, ÎPS Sa a arătat credincioşilor brăileni semnificaţia sărbătorii Botezului Domnului: „La praznicul acesta, Mântuitorul ni Se descoperă la vârsta deplinătăţii, de 30 de ani, ca un râu de har şi de pace. De aceea, Botezul Mântuitorului arată, pe de o parte, curăţirea noastră sufletească, pocăinţa pentru greşelile noastre, dar şi iertarea păcatelor, căci «astăzi firea apelor se sfinţeşte», iar firea omenească este ridicată de Domnul la demnitatea ei.” Totodată, ÎPS Sa a vorbit despre datinile ortodoxe legate de acest praznic: „Astăzi, după îndătinata şi sfânta rânduială a Ortodoxiei, se sfinţesc apele toate.

De aceea, ne îndreptăm spre Dunăre, purtătoare a tuturor apelor. Te rugăm, Doamne, coboară harul Duhului Sfânt în crucea Ta, care arată toate greutăţile noastre, lansate odată cu crucea pe apă, ca să curgă şi să rămână apoi crucea uşurată, cum o vor pescui voinicii, curăţită şi purificată.” Anul acesta, ÎPS Sa a aruncat crucea de la bordul unui remorcher acostat la mal, iar trei brăileni s-au încumetat să înoate în apele reci ale Dunării pentru a o recupera. Dintre aceştia, tânărul Bogdan Vasiliu, de 28 de ani, a reuşit să aducă crucea la mal, pentru a opta oară în ultimii zece ani.

Slujba Aghesmei pe faleza din Galaţi

4La ora 13.00, ÎPS Casian a fost întâmpinat de un sobor de preoţi şi mulţime    de  credincioşi  la  kilometrul 0 al oraşului Galaţi, în faţa bisericii Precista, pe faleza Dunării. Boboteaza este şi o mărturie concretă a comuni-unii dintre credincioşii Arhiepiscopiei din cele două mari centre municipale, Galaţi şi Brăila. De aceea, s-a consfinţit obiceiul de a începe sfinţirea apei Dunării la Brăila şi apoi, pe firul apelor, ierarhul soseşte în oraşul de reşedinţă, la cel mai semnificativ centru spiritual: mănăstirea medievală Precista. Ca în fiecare an, o mare de credincioşi stă în faţa Dunării liniştite, aşteptând sfinţirea.

După săvârşirea slujbei sfinţirii mari a Apei, ÎPS Sa a adresat un cuvânt de învăţătură în care i-a îndemnat pe credincioşi să „înveţe de la ape”: „Când participăm în număr aşa de mare, în acest loc sacru de la Dunăre pentru sărbătoarea Bobotezei, mărturisim, de fapt, marele adevăr de credinţă al sfinţirii tuturor apelor. De la apa sfinţită a Dunării învăţăm să avem statornicie în credinţă şi să apreciem puterea apelor de a curăţa atât necurăţiile noastre omeneşti văzute, dar mai ales pe cele ascunse în interior. Apele afundă şi apoi îndepărtează răul pe care noi uneori îl scoatem prea uşor la suprafaţa vieţii semenilor noştri. Să ne ajute Mântuitorul să ne curăţim pe dinlăuntru, iar apoi şi atitudinea faţă de semeni va fi mult mai curată!”.

5

Particularitatea la Galaţi o constituie lansarea Sfintei Cruci de pe celebrul vas ştefanian „Pânzarul Moldovenesc”, reconstituit în anul 2004, la cinci sute de ani de la trecerea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare în veşnicie. De pe mal, 12 gălăţeni s-au aruncat în apele Dunării ce aveau o temperatură de doar 2,5 grade Celsius, pentru a recupera crucea din lemn. Cel care a ajuns primul la cruce a fost Viorel Preda, de 43 de ani. Din 1995 participă la acest inedit concurs, şi este pentru a treia oară când iese câştigător din apele reci ale Dunării: „De fiecare dată când sar, simt o mare bucurie în suflet. Nu mi-e frig, vreau doar să câştig. Am reuşit să mai duc crucea acasă în 2001 şi 2003, iar în fiecare an în care am reuşit să fac asta, mi-a mers bine.”

7

ÎPS Părinte Casian a rostit un cuvânt de binecuvântare de la bordul pânzarului ştefanian: „«Astăzi, firea apelor se sfinţeşte», ne-a învăţat Biserica la praznicul Epifaniei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când S-a botezat în Iordan de la Ioan. Astăzi, la Dunărea de Jos, ca şi în multe locuri din Biserica noastră, Dunărea adună toate apele şi devine, deodată, Iordanul şi cristelniţa creştinării poporului nostru. Să ajute Dumnezeu ca sfinţirea firii apelor să se traducă prin gustarea din agheasmă în sfinţirea sufletelor, în sfinţirea trupurilor, în sfinţirea caselor, în sfinţirea vieţii, în sfinţirea lucrării tuturor românilor. La mulţi şi binecuvântaţi ani, de pe istoricul vaporaş din timpul Sfântului Ştefan cel Mare de aici, de la Dunărea de Jos!”