Prăznuirea Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman, la Dunărea de Jos

Procesiune la hramul bisericii ,,Sf. Ioan Casian şi Gherman” din Galaţi
Procesiune la hramul bisericii ,,Sf. Ioan Casian şi Gherman” din Galaţi

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi cuvioşi, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii Părinţi Ioan Casian şi Gherman, din veacul al IV-lea.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, prăznuirea Sfinţilor Cuvioşilor Străromâni a debutat în seara zilei de 27 februarie 2013, la ceas de Vecernie, prin procesiunea cu racla ce conţine părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Ioan Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi, situată pe Faleza Superioară a Dunării.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei Vecerniei celei Mari unită cu slujba Litiei de către un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi. Pe parcursul întregii slujbe, credincioşii, într-o deosebită atmosferă de evlavie, s-au închinat şi au sărutat sfintele moaşte care, prin prezenţa lor în urbea gălăţeană, se constituie într-o mărturie concretă a duhului şi a spiritualităţii din primele veacuri creştine, la gurile Dunării.

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Cuvioşi a fost oficiată Sfânta Liturghie, atât în biserica ce-i are ca ocrotitori, cât şi în majoritatea celorlalte biserici, înălţându-se în acelaşi timp rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Slujba Privegherii
Slujba Privegherii

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, pe data de 26 februarie a.c., membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în parteneriat cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă la Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap. Au fost oferite celor 36 de asistaţi pachete cu alimente şi articole de îmbrăcăminte.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, după săvârşirea Sfintei Liturghii, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial au oficiat, în mijlocul mulţimii rugătoare a credincioşilor prezenţi, cuvenita slujbă de Te-Deum pentru Chiriarhul Dunării de Jos, la ziua onomastică.

De asemenea, cea mai importantă cantină socială parohială din municipiul Brăila, având ca ocrotitor pe Sf. Casian, şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 80 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

Pr. Gabriel Molocea