Noi sesiuni de informare în cadrul Proiectului FORTE

Sesiune de informare la Protoieria Galaţi
Sesiune de informare la Protoieria Galaţi

În Şedinţa Permanenţei Consiliului Naţional din 7 octombrie 2010, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca Arhiepiscopia Dunării de Jos să fie printre eparhiile beneficiare ale proiectului iniţiat de Federaţia Filantropia în parteneriat cu Patriarhia Română, Instituto de Formacion  Integral-IFI şi Global Commercium Development.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea capacităţii organizaţionale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administraţiei Patriarhale şi a 9 eparhii pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel naţional.

Obiectivele proiectului:

Realizarea unei evaluări sistematice, obiective şi profesionale a capacităţii organizaţionale şi de livrare de servicii sociale;

Îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor astfel încât Patriarhia Română să acţioneze ca un partener eficient şi sustenabil în domeniul incluziunii sociale;

Generarea unei strategii instituţionale în domeniul in-cluziunii sociale, la nivel central şi regional.

Pe lângă obiectivele propuse, privind formarea de personal din cadrul celor nouă eparhii, proiectul urmăreşte şi înfiinţarea a 9 Centre de Resurse şi un Centru de formare continuă în Bucureşti.

Astfel, în cadrul eparhiei noastre a luat fiinţă ca şi obiectiv al  proiectului Forte, Centrul de Resurse Galaţi, cu sediul în strada Grigore Alexandru nr. 47A.

Membrii Centrului de Resurse Galaţi, au organizat şi desfăşurat sesiuni de informare în cadrul protoieriilor din jurisdicţia Eparhiei noastre, alături de activităţi de documentare,  de redactare şi de informare, ce au avut drept scop oferirea de suport tuturor celor care doresc să obţină informaţii legate de fondurile europene, despre completarea unei cereri de finanţare şi despre instrumentele folosite în asistenţa socială.

Începând cu data de 14 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului dr. Casian Crăciun, în sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului Eparhial, a avut loc întâlnirea locală pentru planificare strategică din cadrul proiectului „FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social”.

La aceată întâlnire au participat, alături de reprezentanţi ai Centrului Eparhial, membrii echipei locale a Centrului de Resurse Galaţi, delegaţi ai celor 8 protoierii precum şi doamna Gabriela Batîr, reprezentanta partenerului din cadrul acestui proiect, Instituto de Formacion Integral (Spania).

În cadrul întâlnirii de lucru au fost analizate, din perspectiva planificării strategice, domeniile cultural, educaţional şi activităţi cu tineretul, dar şi cel social din cadrul eparhiei noastre, având ca finalitate elaborarea unor direcţii şi obiective strategice, obiective şi planuri operaţionale, care vor duce la dezvoltarea şi profesionalizarea activităţilor desfăşurate de către cele trei  domenii amintite mai sus.

Pr. Petru Ojog