Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

LITURGICEIPS Casian

25 ianuarie – Sf. Grigorie Teologul – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Grigorie Teologul“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Ap. Andrei“ a Seminarului Teologic din Galaţi, rugăciunea de seară şi rosteşte pentru elevii seminarişti o meditaţie pe marginea vieţii şi operei Sf. Grigorie Teologul.

27 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

28 ianuarie – săvârşeşte, în Capela studenţească din căminul H al campusului universitar gălăţean, Acatistul Sf. Trei Ierarhi şi participă la convorbirile duhovniceşti cu studenţii prezenţi.

29 ianuarie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Ap. Andrei“ a Seminarului Teologic din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură despre Sfinţii Trei Ierarhi.

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii; săvârşeşte, la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri“ din Galaţi, slujba parastasului pentru cadrele didactice şi elevii acestei instituţii de învăţământ, trecuţi la cele veşnice.

31 ianuarie – săvârşeşte, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan”, slujba de mulţumire şi parastasul pentru toţi ostenitorii spitalului şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestei instituţii.

1 februarie – săvârşeşte, la Mănăstirea ,,Sf. Trifon”, rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia citeşte rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Trifon şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui aşezământ monahal.

2 februarie – Întâmpinarea Domnului – săvârşeşte, în Paraclisul ,,Întâmpinarea Domnului” din incinta vechiului Palat Episcopal, slujba Sf. Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, apoi oficiază slujba parastasului pentru episcopul ctitor Partenie Clinceni şi ceilalţi ierarhi ai Dunării de Jos.

3 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

9 februarie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală, la slujba Sfintei Liturghii, după care săvârşeşte slujba de Te Deum, cu prilejul şedintei anuale a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

10 februarie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Mc. Haralambie”, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş; săvârşeşte, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, slujba Acatistului Sf. Mc. Haralambie, ale cărui părticele din sfintele moaşte se păstrează în acest sfânt lăcaş.

IMG_0975
17 ianuarie 2013: Pomenirea Episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, la 125 de ani de la naştere

15 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de pomenire a Episcopului Melchisedec Ştefănescu, la împlinirea a 190 de ani de la naşterea sa şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

16 februarie – săvârşeşte Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău,  împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi din Eparhia Buzăului şi Vrancei, la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Epifanie Norocel; participă, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, dar şi numeroşi preoţi şi diaconi, la slujba Parastasului de 40 de zile pentru Arhiepiscopul Epifanie al Buzăului și Vrancei.

17 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

18 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, la Capela ,,Sf. Ioan Gură de Aur şi Sf. Cuv. Macrina“ din cadrul Centrului Pastoral, Misionar şi Filantropic ,,Sf. Cuv. Ioan Casian“ şi rosteşte un cuvânt de învăţătură, cu prilejul împlinirii a 23 de ani de la primirea cerescului dar al arhieriei.

19 februarie participă, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, membrii Sinodului Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei și cei ai Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Buzău-lui şi Vrancei, la slujba de Te-Deum, săvârşită de PS Visarion, Episcopul Tulcii; participă, în ,,Aula Magna” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, la cursul festiv dedicat domnului prof. academician Emilian Popescu, la împlinirea vârstei de 85 de ani, și rosteşte un cuvânt de omagiere a personalităţii şi activităţii acestui venerabil profesor.

24 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica, la împlinirea a 105 ani de la naşterea sa, şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL – CULTURALE

27 ianuarie – prezidează, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, ceremonia de premiere a câştigătorilor Concursului Naţional „Părintele Dumitru Stăniloae“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

28 ianuarie – participă la Simpozionul interliceal „Învăţăturile Sfinţilor Trei Ierarhi către tineri, spre a fi buni prieteni cu Hristos şi cu semenii“, dedicat operei Sfinţilor Trei Ierarhi, organizat la Seminarul teologic ,,Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, cu participarea elevilor de la liceele din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

30 ianuarie – participă la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri” – Galaţi, la programul spiritual-cultural dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitori spirituali ai acestei prestigioase instituţii de învăţământ şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

27 ianuarie 2013: Binecuvântare pentru tinerii seminarişti şi studenţi teologi, la finalul Concursului Naţional ,,Părintele Dumitru Stăniloae”, faza eparhială
27 ianuarie 2013: Binecuvântare pentru tinerii seminarişti şi studenţi teologi, la finalul Concursului Naţional ,,Părintele Dumitru Stăniloae”, faza eparhială

8 februarie –  participă, în Sala de conferinţe a Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi, împreună cu delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, la ceremonia de deschidere a Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor.

15 februarie –  participă, în Sala de conferinţe a Seminarului teologic ,,Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, la simpozionul organizat cu prilejul împlinirii a 190 de ani de la naşterea Episcopului Melchisedec Ştefănescu şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

16 februarie – participă, în Catedrala arhiepiscopală din Buzău, la lansarea mai multor titluri dedicate Arhiepiscopului Epifanie al Buzăului și Vrancei: cartea Lumina slujirii jertfelnice, având ca autor pe Înaltpreasfinţia Sa (apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos) şi volumele de autor colectiv Arhiepiscopul Epifanie – de la aniversarea naşterii la ziua prohodirii şi Noi ctitorii bisericeşti la întorsura Carpaţilor (apărute la Editura Eparhiei Buzăului şi Vrancei).

ADMINISTRATIV – SINODALE

24 ianuarie – vizitează şantierul de consolidare a clădirii vechiului Palat Episcopal.

26 ianuarie – vizitează parohii din cadrul Protopopiatelor Galaţi şi Tg. Bujor.

28 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei  Consiliului Eparhial şi vizitează sediul Tipografiei Eparhiale ,,Candela Cuvântului”.

29 februarie – prezidează Conferinţa administrativă lunară a preoţilor din Protopoiatul Galaţi;  prezidează, la Aşezământul ,,Sf. M. Mc. Pantelimon”- Lacu Sărat, întrunirea cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Brăila, în legătură cu proiectul refacerii vechii stăreţii a Mănăstirii Măxineni.

2 februarie – vizitează şantierul de consolidare a vechiului Palat Episcopal.

4 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei  Consiliului Eparhial.

5 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, întrunirea membrilor Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc a Clerului şi Salariaţilor Bisericeşti;

7 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial, în cadrul căreia se definitivează notările administrative pentru activitatea slujitorilor din Eparhia Dunării de Jos, în anul 2012.

8 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, lucrările Consiliului Eparhial, de analiză a activităţii bisericeşti pe anul 2012 şi de proiectare a priorităţilor pe anul 2013.

9 februarie – prezidează, la sediul Centrului Eparhial, lucrările Adunării Eparhiale de validare a activităţii bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul 2012 şi de aprobare a proiectelor pe anul 2013.

11 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei  Consiliului Eparhial.

31 ianuarie 2013: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian la sărbătoarea hramului capelei ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan”, din incinta Spitalului de Urgenţă pentru copii din Galaţi
31 ianuarie 2013: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian la sărbătoarea hramului capelei ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan”, din incinta Spitalului de Urgenţă pentru copii din Galaţi

18 februarie – participă, în Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, la şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, desfăşurată sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, pentru desemnarea candidaţilor la postul vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

19 februarie – participă, în Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, la şedinţa consultativă a Sinodului Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi de Locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, pentru desemnarea candidaţilor la scaunul rămas vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

PRIMIRI

30 ianuarie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe dl deputat Aurel Nechita şi dl Nicolae Bacalbaşa – preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

20 februarie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe dl Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila.

Pr. Gelu Aron, secretar eparhial